Okrasa robi placki ziemniaczane w zaskakujący sposób. Dodaje też do nich 1 uwielbiany składnik
Placki ziemniaczane Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Kucharz wzbogaca warzywną masę o ser żółty. Co ciekawe, placki robi nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Można więc tu upatrywać możliwość wykorzystania gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Pyszne placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą niejednego smakosza. Masa z gotowanych warzyw i popularnego nabiału po usmażeniu smakuje o niebo lepiej niż klasyczny rarytas z patelni. Ma chrupiący wierzch i kremowe, nieco ciągnące się wnętrze, a przy tym pięknie pachnie. Warto skosztować.
Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 duże jaja
200 g ulubionego sera żółtego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Karol Okrasa stawia na dodatek sera żółtego
Przygotowanie zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków. Gdy ostygną, ścieramy je na tarce o większych oczkach. W ten sam sposób rozdrabniamy również ser żółty. Oba składniki umieszczamy w większej misce i mieszamy.
Wbijamy jajka, po czym doprawiamy masę solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki o grubości około 1,5 cm. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zrumienią.
Wtedy odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy sos pomidorowy lub gęstą śmietanę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Zdradzamy niezawodny patent na danie z dodatkiem pieczarek - spodoba się nie tylko amatorom grzybów. Być może skusi was też odsłona z dynią - jest wyrazista i pełna charakteru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań
Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: pysznosci