Okrasa robi placki ziemniaczane w zaskakujący sposób. Dodaje też do nich 1 uwielbiany składnik
![Placki ziemniaczane Karola Okrasy](https://images.iberion.media/images/1920/2c6_Qkjl_Xap2l_Igt_Qswm4dl_Placki_ziemniaczane_Karola_Okrasy_74048a07bf.png)
Placki ziemniaczane Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Kucharz wzbogaca warzywną masę o ser żółty. Co ciekawe, placki robi nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Można więc tu upatrywać możliwość wykorzystania gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Pyszne placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą niejednego smakosza. Masa z gotowanych warzyw i popularnego nabiału po usmażeniu smakuje o niebo lepiej niż klasyczny rarytas z patelni. Ma chrupiący wierzch i kremowe, nieco ciągnące się wnętrze, a przy tym pięknie pachnie. Warto skosztować.
Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 duże jaja
200 g ulubionego sera żółtego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Karol Okrasa stawia na dodatek sera żółtego
Przygotowanie zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków. Gdy ostygną, ścieramy je na tarce o większych oczkach. W ten sam sposób rozdrabniamy również ser żółty. Oba składniki umieszczamy w większej misce i mieszamy.
Wbijamy jajka, po czym doprawiamy masę solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki o grubości około 1,5 cm. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zrumienią.
Wtedy odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy sos pomidorowy lub gęstą śmietanę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Zdradzamy niezawodny patent na danie z dodatkiem pieczarek - spodoba się nie tylko amatorom grzybów. Być może skusi was też odsłona z dynią - jest wyrazista i pełna charakteru.
![Placki ziemniaczane Karola Okrasy są znakomite](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3JJ8LWzTVbESEbnUC1mAjn/0f014c30122c4dfb98727dd0614415a8/Placki_ziemniaczane_Karola_Okrasy_s___znakomite.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań
Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: pysznosci
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)