Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
Chleb bez wyrabiania jest chrupiący i niezwykle smaczny. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Chleb bez wyrabiania będzie świetnym pomysłem na dobry początek dnia, podajmy go z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie chleba kojarzy nam się głównie z długim wyrabianiem ciasta, przez co wielu z nas rezygnuje z domowego wypieku. Mamy na to skuteczny sposób- chleb bez wyrabiania. Chleb z dodatkiem pestek słonecznika jest niezwykle chrupiący i pyszny.
Chleb bez wyrabiania przygotujmy z trzech rodzajów mąki: mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Dzięki temu domowy chleb będzie pełen smaku, delikatny i bardzo chrupiący. Chleb przygotujmy z dodatkiem świeżych drożdży, nie jest jednak potrzebny rozczyn.
Świeże drożdże wystarczy połączyć z resztą składników. Ciasto na chleb wyrabiamy przy pomocy specjalnych mieszadeł hakowych. Chleb musi rosnąć dwa razy: zaraz po wyrobieniu i po przełożenia do foremki, przed pieczeniem. Chleb oprószmy pestkami słonecznika.
Przepis na pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania i bez rozczynu
Składniki na foremkę o wymiarach 11 x 36 cm:
-
25 g świeżych drożdży
-
300 g mąki pszennej
-
100 g mąki żytniej
-
100 g mąki orkiszowej
-
400 m ciepłej wody
-
po łyżeczce soli i cukru
-
łyżka oleju
-
60 g pestek słonecznika
Jak zrobić chrupiący chleb bez wyrabiania? Poznaj najlepszą recepturę
Mąki, olej, sól, cukier wsyp do większej miski, dodaj pokruszone drożdże, wlej ciepłą wodę i miksuj przy pomocy mieszadeł hakowych, ciasto będzie się bardzo kleić.
Gdy wszystkie składniki się połączą, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 20- 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki, oprósz pestkami i odstaw na kolejną godzinę.
Foremkę z chlebem wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 50- 55 minut, następnie ostudź.
Chrupiący chleb podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem , pastę jajeczną i pastę z tuńczyka, jajecznicę z awokado , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent
-
Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące
-
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
Źródło: lekcjewkuchni