Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie 5 podstawowych składników
canva/A_Lein

Ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie 5 podstawowych składników

2 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie pięciu podstawowych składników, czyli śmietanki, kawy, cukru, masła i herbatników. Nietypowe, nieco oszukane tiramisu smakuje, jak tradycyjne, a do jego przygotowania nie potrzebujesz mascarpone ani biszkoptów.

Tiramisu jest chyba najsłynniejszym włoskim deserem. Biszkopty nasączane kawą i przekładane lekkim kremem uwielbiają łasuchy na całym świecie. Nie jest trudne do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebny jest serek mascarpone, żółtka, cukier, napar kawy, likier amaretto i biszkopty.

My proponujemy przygotować nieco oszukane tiramisu, które bardziej wygląda, jak ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania użyjemy łatwiej dostępnych i tańszych składników, a mimo wszystko deser zachowa swój doskonały smak. Zapraszamy.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu?

Składniki:

  • 3 duże opakowania herbatników po 200 g

  • 3/4 szklanki mleka

  • 750 ml śmietanki 36 proc.

  • 150 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki kawy instant

Przygotowanie oszukanego tiramisu

Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Herbatniki zanurzaj w mleku, a potem obłóż nimi wewnętrzny obwód tortownicy.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Na koniec połącz z kawą w proszku.

Przygotowanym kremem posmaruj ustawione w tortownicy herbatniki. Potem do kremu przystaw drugą warstwę namoczonych w mleku herbatników.

Stojące w formie herbatniki znów posmaruj warstwą kremu, a potem wyłóż następną warstwą ciastek. W ten sposób wypełnij całą tortownicę.

Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp je ciemnym kakao.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjne tiramisu , a także na tiramisu bez mascarpone i jajek .

herbatniki
canva/Karol D z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ostra-na-slodko

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy