Ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie 5 podstawowych składników
Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie pięciu podstawowych składników, czyli śmietanki, kawy, cukru, masła i herbatników. Nietypowe, nieco oszukane tiramisu smakuje, jak tradycyjne, a do jego przygotowania nie potrzebujesz mascarpone ani biszkoptów.
Tiramisu jest chyba najsłynniejszym włoskim deserem. Biszkopty nasączane kawą i przekładane lekkim kremem uwielbiają łasuchy na całym świecie. Nie jest trudne do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebny jest serek mascarpone, żółtka, cukier, napar kawy, likier amaretto i biszkopty.
My proponujemy przygotować nieco oszukane tiramisu, które bardziej wygląda, jak ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania użyjemy łatwiej dostępnych i tańszych składników, a mimo wszystko deser zachowa swój doskonały smak. Zapraszamy.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu?
Składniki:
-
3 duże opakowania herbatników po 200 g
-
3/4 szklanki mleka
-
750 ml śmietanki 36 proc.
-
150 g cukru pudru
-
2 łyżeczki kawy instant
Przygotowanie oszukanego tiramisu
Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Herbatniki zanurzaj w mleku, a potem obłóż nimi wewnętrzny obwód tortownicy.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Na koniec połącz z kawą w proszku.
Przygotowanym kremem posmaruj ustawione w tortownicy herbatniki. Potem do kremu przystaw drugą warstwę namoczonych w mleku herbatników.
Stojące w formie herbatniki znów posmaruj warstwą kremu, a potem wyłóż następną warstwą ciastek. W ten sposób wypełnij całą tortownicę.
Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp je ciemnym kakao.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjne tiramisu , a także na tiramisu bez mascarpone i jajek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
-
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
-
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: ostra-na-slodko