Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto pani Walewska czyli Pychotka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.09.2021 02:00

Ciasto pani Walewska czyli Pychotka

Ciasto Pani Walewskiej
canva/laran2

Pani Walewska to niezwykle smaczne ciasto. Kruchy spód, masa kremowa, beza, dżem porzeczkowy i migdały to połączenie, którego musisz spróbować. Pychotka swój niezwykły smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy bezy i kremu kwaśną porzeczką. Ciasto jest wysokie, wygląda ślicznie i łatwo się kroi, dzięki czemu może spokojnie zastąpić klasyczny tort.

Mimo, iż ciasto przygotowane jest z dwóch osobnych blatów i przekładane kilkoma warstwami, nie jest czasochłonne. Wyrobienie spodów zajmie Ci zaledwie kilka minut, podobnie jak masy bezowej i kremowej. Gotowe ciasto pani Walewskiej jest tak pyszne, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.

Krucha beza jest bardzo wymagająca, często pęka, opada lub wcale nie wyrasta. W cieście pani Walewskiej nie musimy jej piec. Wystarczy przygotować masę bezową, którą zapieczesz razem z kruchym ciastem, dżemem i migdałami. Beza w tej formie zawsze wychodzi doskonale.

Przepis na ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25 x 33 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • pół szklanki cukru pudru

  • 200 g masła

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • 1,5 szklanki cukru

  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • szczypta soli

Składniki na masę kremową:

  • pół litra mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta

  • płatki migdałowe do posypania ciasta

Jak przygotować ciasto pani Walewska czyli Pychotka?

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę i sól, dokładnie zagnieć i zrób z ciasta dwie kulki, następnie włóż je do lodówki na godzinę.

Przygotuj masę bezową: ubij jajka z solą na sztywną pianę, następnie dodawaj małymi partiami cukier i dokładnie miksuj na wysokich obrotach. Dodaj przesianą wcześniej mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką.

Wyjmij jedną kulkę ciasta z lodówki i rozwałkuj ją tak, aby zmieściła się na blasze. Ciasto wysmaruj dżemem porzeczkowym, następnie wyłóż część masy bezowej, posyp migdałami i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika przez 40 minut. Z drugiej kulki przygotuj drugie ciasto dokładnie w tej samej kolejności: ciasto, masa bezowa, dżem i migdały. Gotowe ciasta odstaw, aby przestygły.

Przygotuj masę kremową: jedną pełną szklankę mleka zagotuj z cukrem, drugą natomiast zmiksuj z żółtkami, mąką i skrobią, aż powstanie budyń i dodaj mleko z cukrem. Odstaw w suche i chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Masło ubij mikserem, dodaj budyń, aromat migdałowy i mieszaj do momentu połącznie się wszystkich składników.

Na jeden upieczony spód ciasta wyłóż masę kremową i przykryj drugim blatem, następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego.