Ciasto pani Walewska czyli Pychotka
Pani Walewska to niezwykle smaczne ciasto. Kruchy spód, masa kremowa, beza, dżem porzeczkowy i migdały to połączenie, którego musisz spróbować. Pychotka swój niezwykły smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy bezy i kremu kwaśną porzeczką. Ciasto jest wysokie, wygląda ślicznie i łatwo się kroi, dzięki czemu może spokojnie zastąpić klasyczny tort.
Mimo, iż ciasto przygotowane jest z dwóch osobnych blatów i przekładane kilkoma warstwami, nie jest czasochłonne. Wyrobienie spodów zajmie Ci zaledwie kilka minut, podobnie jak masy bezowej i kremowej. Gotowe ciasto pani Walewskiej jest tak pyszne, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.
Krucha beza jest bardzo wymagająca, często pęka, opada lub wcale nie wyrasta. W cieście pani Walewskiej nie musimy jej piec. Wystarczy przygotować masę bezową, którą zapieczesz razem z kruchym ciastem, dżemem i migdałami. Beza w tej formie zawsze wychodzi doskonale.
Przepis na ciasto Pani Walewska czyli Pychotka
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25 x 33 cm):
500 g mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki na masę kremową:
pół litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
konfitura lub dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta
płatki migdałowe do posypania ciasta
Jak przygotować ciasto pani Walewska czyli Pychotka?
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę i sól, dokładnie zagnieć i zrób z ciasta dwie kulki, następnie włóż je do lodówki na godzinę.
Przygotuj masę bezową: ubij jajka z solą na sztywną pianę, następnie dodawaj małymi partiami cukier i dokładnie miksuj na wysokich obrotach. Dodaj przesianą wcześniej mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką.
Wyjmij jedną kulkę ciasta z lodówki i rozwałkuj ją tak, aby zmieściła się na blasze. Ciasto wysmaruj dżemem porzeczkowym, następnie wyłóż część masy bezowej, posyp migdałami i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika przez 40 minut. Z drugiej kulki przygotuj drugie ciasto dokładnie w tej samej kolejności: ciasto, masa bezowa, dżem i migdały. Gotowe ciasta odstaw, aby przestygły.
Przygotuj masę kremową: jedną pełną szklankę mleka zagotuj z cukrem, drugą natomiast zmiksuj z żółtkami, mąką i skrobią, aż powstanie budyń i dodaj mleko z cukrem. Odstaw w suche i chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Masło ubij mikserem, dodaj budyń, aromat migdałowy i mieszaj do momentu połącznie się wszystkich składników.
Na jeden upieczony spód ciasta wyłóż masę kremową i przykryj drugim blatem, następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego.