Smakosze.pl
Ciasto z batatów-przepis krok po kroku

canva/Igor Ploskin

Ciasto z batatów-przepis krok po kroku

21 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto z batatów jest prostym ciastem o wyjątkowym, czekoladowo-orzechowym smaku. Jest niezwykle puszyste i wilgotne. Ciasto przygotowuję na kruchym spodzie z mąki owsianej, aby wzmocnić smak orzechów i całego wypieku. Polewa czekoladowa natomiast jest doskonałym wykończeniem. Poznaj przepis, jak krok po kroku przygotować obłędne ciasto z batatów.

Ciasto z batatów odkryłam niedawno i od tej pory jestem jego ogromną fanką. Ciasto jest wilgotne, delikatne o słodkim, czekoladowo-orzechowym smaku. Genialnym uzupełnieniem wypieku jest kruchy spód na mące owsianek oraz czekoladowa, aksamitna polewa. Palce lizać.

Do przygotowania ciasta używaj produktów w temperaturze pokojowej, aby nie zrobił się zakalec. Ciasto piecz bez termoobiegu, aby go nie wysuszyć.

Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Są słodkie, mocno korzenne lub czekoladowe, proste w przygotowaniu i są mniej kaloryczne niż tradycyjne ciasta z dużą ilością mąki i jajek. Do moich ulubionych ciast z warzywami należy również obłędne ciasto marchewkowe i czekoladowe ciasto z cukinią.

Przepis na ciasto z batatów

Składniki na spód (blacha o wymiarach 24x24cm):

  • 200 g mąki owsianej

  • 60 g oleju roślinnego

  • jajko

  • banan

  • 50 g kakao

Składniki na krem z batatów:

  • 2 średnie bataty

  • banan

  • łyżka miodu

  • 3 łyżki mleka

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 150 g obranych orzechów włoskich

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła

  • 50 ml mleka

Jak przygotować ciasto z batatów?

Bataty obierz i włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 20-30 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj spód do ciasta: wszystkie składniki zblenduj na gęstą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ubij i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 10 minut.

Przygotuj krem z batatów: bataty, banan, miód, mleko i olej zblenduj na jednolitą masę. Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na przygotowany wcześniej spód i piecz przez godzinę, również w 180 stopniach C. Odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę rozpuść z mlekiem i masłem, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw, żeby trochę ostygła. Polewą polej ciasto i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >