Ciasto z batatów-przepis krok po kroku
Ciasto z batatów jest prostym ciastem o wyjątkowym, czekoladowo-orzechowym smaku. Jest niezwykle puszyste i wilgotne. Ciasto przygotowuję na kruchym spodzie z mąki owsianej, aby wzmocnić smak orzechów i całego wypieku. Polewa czekoladowa natomiast jest doskonałym wykończeniem. Poznaj przepis, jak krok po kroku przygotować obłędne ciasto z batatów.
Ciasto z batatów odkryłam niedawno i od tej pory jestem jego ogromną fanką. Ciasto jest wilgotne, delikatne o słodkim, czekoladowo-orzechowym smaku. Genialnym uzupełnieniem wypieku jest kruchy spód na mące owsianek oraz czekoladowa, aksamitna polewa. Palce lizać.
Do przygotowania ciasta używaj produktów w temperaturze pokojowej, aby nie zrobił się zakalec. Ciasto piecz bez termoobiegu, aby go nie wysuszyć.
Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Są słodkie, mocno korzenne lub czekoladowe, proste w przygotowaniu i są mniej kaloryczne niż tradycyjne ciasta z dużą ilością mąki i jajek. Do moich ulubionych ciast z warzywami należy również obłędne ciasto marchewkowe i czekoladowe ciasto z cukinią.
Przepis na ciasto z batatów
Składniki na spód (blacha o wymiarach 24x24cm):
200 g mąki owsianej
60 g oleju roślinnego
jajko
banan
50 g kakao
Składniki na krem z batatów:
2 średnie bataty
banan
łyżka miodu
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju roślinnego
150 g obranych orzechów włoskich
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 ml mleka
Jak przygotować ciasto z batatów?
Bataty obierz i włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 20-30 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj spód do ciasta: wszystkie składniki zblenduj na gęstą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ubij i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 10 minut.
Przygotuj krem z batatów: bataty, banan, miód, mleko i olej zblenduj na jednolitą masę. Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na przygotowany wcześniej spód i piecz przez godzinę, również w 180 stopniach C. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę rozpuść z mlekiem i masłem, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw, żeby trochę ostygła. Polewą polej ciasto i wstaw do lodówki na minimum godzinę.