Smakosze.pl
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

canva/minadezhda

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

20 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto czekoladowe z cukinią jest niezwykle delikatnym i puszystym wypiekiem, które skradnie serca miłośnikom słodkości. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne w środku, a duża porcja kakao dodana do masy dodaje mu intensywny, czekoladowy smak. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować.

Ciasto czekoladowe z cukinią jest świetnym dodatkiem do sobotniej kawy lub kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i niezwykle puszyste. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Wypiek, podobnie jak piernik, może spokojnie stać przez dłuższy czas w suchym miejscu i w dalszym ciągu będzie smakować obłędnie.

Ciasto czekoladowe z cukinią zwykle jem samo, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę na jego słodszą wersję, oprósz ciasto cukrem pudrem lub przygotuj polewę czekoladową z tabliczki gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki.

Warzywa i czekolada to niewątpliwie ciekawe połączenie. Wszyscy doskonale znamy ciasto marchewkowe i czekoladowe z fasoli. Tu znajdziesz przepis na obłędne bezglutenowe brownie właśnie na bazie czerwonej fasoli. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste, tanie i niezwykle smaczne.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki na formę keksową:

  • 250 g cukru

  • 120 ml oleju roślinnego

  • pół średniej wielkości cukinii

  • 2 jajka

  • 70 g kakao

  • 300 g mąki tortowej typ 450

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Jak przygotować ciasto czekoladowe z cukinią?

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połóż na ręczniku papierowym i odstaw do odsączenia. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, olej, kakao, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszaj. Odsączoną cukinię dodaj do masy i wymieszaj łyżką.

Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 45 minut.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >
Zapiekany z ziemniakami kalafior

Przepisy

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Kotlety ziemniaczane

Przepisy

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Czytaj więcej >