Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią jest niezwykle delikatnym i puszystym wypiekiem, które skradnie serca miłośnikom słodkości. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne w środku, a duża porcja kakao dodana do masy dodaje mu intensywny, czekoladowy smak. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować.
Ciasto czekoladowe z cukinią jest świetnym dodatkiem do sobotniej kawy lub kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i niezwykle puszyste. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Wypiek, podobnie jak piernik, może spokojnie stać przez dłuższy czas w suchym miejscu i w dalszym ciągu będzie smakować obłędnie.
Ciasto czekoladowe z cukinią zwykle jem samo, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę na jego słodszą wersję, oprósz ciasto cukrem pudrem lub przygotuj polewę czekoladową z tabliczki gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki.
Warzywa i czekolada to niewątpliwie ciekawe połączenie. Wszyscy doskonale znamy ciasto marchewkowe i czekoladowe z fasoli. Tu znajdziesz przepis na obłędne bezglutenowe brownie właśnie na bazie czerwonej fasoli. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste, tanie i niezwykle smaczne.
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki na formę keksową:
250 g cukru
120 ml oleju roślinnego
pół średniej wielkości cukinii
2 jajka
70 g kakao
300 g mąki tortowej typ 450
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Jak przygotować ciasto czekoladowe z cukinią?
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połóż na ręczniku papierowym i odstaw do odsączenia. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, olej, kakao, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszaj. Odsączoną cukinię dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 45 minut.
Smacznego.