Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cichopek ma genialny patent na kanapki. Rezygnuje z masła, wybiera modny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.02.2023 20:16

Cichopek ma genialny patent na kanapki. Rezygnuje z masła, wybiera modny składnik

Cichopek pokazała patent na kanapki
Screeny filmu pochodzą z profilu @katarzynacichopek na Instagramie

Pomysł na lekką, ale pożywną kolację lub podwieczorek? Przygotuj grzanki z hummusem i pieczonymi warzywami według przepisu Katarzyna Cichopek. Aktorka kanapki podaje z octem balsamicznym i startym serem. Smakują obłędnie.

Zapomnij o maśle. Kanapki posmarowane hummusem są smaczniejsze

Katarzyna Cichopek zrezygnowała z masła na rzecz hummusu. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, przypraw i oliwy lub oleju sezamowego. Hummus jest smaczniejszy i zdrowszy od masła. 

Hummus kupimy w każdym sklepie, jednak najlepiej przygotować go samodzielnie. W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na hummus z kalafiora i suszonych pomidorów. Wybierz swój ulubiony smak. 

Cichopek przygotowała grzanki z tradycyjnym hummusem z cieciorki i pieczonymi warzywami. Całe danie skropiła octem balsamicznym i startym serem. Tak przygotowane kanapki nie mają sobie równych.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu @katarzynacichopek na Instagramie.

Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe

Katarzyna Cichopek zdradziła przepis na pyszne kanapki

Składniki:

  • kolorowe papryki
  • bakłażan
  • cebula
  • cukinia
  • pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • hummus
  • kawałek sera w kostce, np. parmezanu
  • ocet balsamiczny
  • bagietka

 

Jak zrobić grzanki z pieczonymi warzywami?

Wszystkie warzywa drobno pokrój i przełóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz do miękkości.

Pieczywo pokrój, skrop oliwą i wstaw na chwilę do piekarnika, żeby zrobić grzanki. Gotowe, chrupiące kromki posmaruj hummusem, następnie połóż porcję upieczonych warzyw, skrop octem balsamicznym i oprósz startym serem.

Hummus możesz kupić w sklepie. Możesz przygotować go samodzielnie. Polecam hummus z kalafiorem i hummus z suszonymi pomidorami. Są przepyszne.