Smakosze.pl

canva/dungthuyvunguyen

Co dodać do herbaty oprócz cukru i cytryny?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Znudziła wam się klasyczna czarna herbata? Spróbujcie ją przygotować z dodatkami. Cukier czy cytryna to nie jedyne składniki, które możecie wykorzystać. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pasowało.

Gdy za oknem brzydka pogoda, szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Często jest to czarna herbata. Napar warto urozmaicić, by zwiększyć jego zalety — zarówno te smakowe, jak i prozdrowotne. Cukier czy cytryna są naturalnym wyborem, ale istnieje wiele innych, bardzo dobrych opcji.

Co warto dodać do herbaty?

Mniej oczywistym dodatkiem do czarnego napoju są przyprawy. Wybór mamy naprawdę spory. Imbir, goździki, kardamon czy pieprz mogą doskonale podkręcić smak, a także jeszcze bardziej nas rozgrzać. Herbaty inspirowane indyjskim chai masala — podobnie jak pyszny napar imbirowy — będą idealnym pomysłem na zimę.

Do suszu można także dosypać płatki kwiatów. Chcąc naszej filiżance nadać lekko kwaśnego i delikatnie owocowego posmaku, możemy uzupełnić zaparzaną porcję o kwiat hibiskusa. Herbata nabierze ciekawego zabarwienia, a także wyjątkowego charakteru. Innymi dodatkami tego typu będą m.in. kwiat lawendy czy płatki róży lub jaśminu.

Doskonałym pomysłem będzie również wzbogacenie naparu o owoce. Sprawdzą się zarówno świeże — np. pomarańcza, która świetnie pasuje do goździków czy imbiru — jak i suszone np. jagody goi, żurawina, aronia czy jabłka.

Owoce można też dodać w postaci konfitury. Nie wrzucajcie jej jednak bezpośrednio do kubka. Nieestetyczny napar, który wtedy uzyskacie, będzie dość nieprzyjemny w odbiorze. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie najpierw sięgnąć po owocowy wyrób, a potem — już w ustach — połączyć go z herbatą.

Uważajcie na słodziki

Do herbaty zamiast cukru często dodaje się miód . Mało kto ma jednak świadomość, że ten smaczny, prozdrowotny produkt w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Czym go w takim razie zastąpić, gdy nie chcemy sięgać po cukier?

Wybór jest spory. Oprócz innych rodzajów cukru, takich jak cukier kokosowy, syrop z agawy czy klonowy, herbatę możemy posłodzić stewią, erytrytolem czy ksylitolem. To całkowicie bezpieczne, niedostarczające nadmiaru kalorii dodatki. Warto tylko pamiętać, by nie dodawać ich do parzenia — zaburzą jego przebieg.

Herbatę można wzbogacić, dodając płatki kwiatów lub suszone owoce
Herbatę można wzbogacić, dodając płatki kwiatów lub suszone owoce

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: czajnikowy, kawaiherbata

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >