Smakosze.pl Przepisy Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda
canva/Ryzhkov

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda

18 lipca 2022

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Przygotowując je z aromatycznym serem żółtym i świeżym koperkiem, uzyskamy niezwykle smaczne i sycące danie, które spodoba się całej rodzinie. Będzie świetne zarówno jako obiad, jak i wczesna kolacja. Koniecznie spróbujcie.

Placki ziemniaczane z aromatycznymi dodatkami spodobają się każdemu amatorowi ziemniaczanych rarytasów. Ziemniaki i koperek wraz z serem stanowią wyśmienitą kompozycję, a przy tym sycą na długo. Skusicie się?

Przepis na wyborne placki ziemniaczane z serem i koperkiem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 6 ziemniaków

  • 150 g dowolnego sera żółtego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych z serem i koperkiem:

Ziemniaki obieramy. Myjemy je starannie, po czym ścieramy je na tarce o większych oczkach wraz z serem żółtym. Wsypujemy mąkę pszenną oraz rozdrobniony koperek. Wbijamy jaja i doprawiamy całość solą oraz pieprzem

Składniki łączymy ze sobą. Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je wcześniej łyżką. Będą gotowe, gdy z obu stron się zrumienią. Pamiętajmy, by przyrządzać je, korzystając ze średniej mocy palnika kuchenki.

Jeżeli ogień pod patelnią będzie zbyt mocny, wierzch placków się zrumieni, a wnętrze pozostanie surowe. Przed podaniem rarytas osuszamy z nadmiaru tłuszczu, układając go na bibule lub ręcznikach papierowych.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych, równie ciekawych propozycji podania placków ziemniaczanych. Szczególnie polecamy wersję z gulaszem węgierskim . Rarytas będzie też smaczne z domowym sosem grzybowym czy tzatziki .

Placki ziemniaczane z serem i koperkiem są znakomite
canva/phant

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowystyljoanny

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy