Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Przygotowując je z aromatycznym serem żółtym i świeżym koperkiem, uzyskamy niezwykle smaczne i sycące danie, które spodoba się całej rodzinie. Będzie świetne zarówno jako obiad, jak i wczesna kolacja. Koniecznie spróbujcie.
Placki ziemniaczane z aromatycznymi dodatkami spodobają się każdemu amatorowi ziemniaczanych rarytasów. Ziemniaki i koperek wraz z serem stanowią wyśmienitą kompozycję, a przy tym sycą na długo. Skusicie się?
Przepis na wyborne placki ziemniaczane z serem i koperkiem
Składniki:
-
2 jaja
-
6 ziemniaków
-
150 g dowolnego sera żółtego
-
4 łyżki mąki pszennej
-
1 średniej wielkości cebula
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych z serem i koperkiem:
Ziemniaki obieramy. Myjemy je starannie, po czym ścieramy je na tarce o większych oczkach wraz z serem żółtym. Wsypujemy mąkę pszenną oraz rozdrobniony koperek. Wbijamy jaja i doprawiamy całość solą oraz pieprzem
Składniki łączymy ze sobą. Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je wcześniej łyżką. Będą gotowe, gdy z obu stron się zrumienią. Pamiętajmy, by przyrządzać je, korzystając ze średniej mocy palnika kuchenki.
Jeżeli ogień pod patelnią będzie zbyt mocny, wierzch placków się zrumieni, a wnętrze pozostanie surowe. Przed podaniem rarytas osuszamy z nadmiaru tłuszczu, układając go na bibule lub ręcznikach papierowych.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych, równie ciekawych propozycji podania placków ziemniaczanych. Szczególnie polecamy wersję z gulaszem węgierskim . Rarytas będzie też smaczne z domowym sosem grzybowym czy tzatziki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
-
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
-
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: zdrowystyljoanny