Smakosze.pl Przepisy Lewandowska wrzuca do rosołu składniki, o których nikt by nie pomyślał. Wychodzi idealny
TRICOLORS/East Newsm canva/gbh007

Lewandowska wrzuca do rosołu składniki, o których nikt by nie pomyślał. Wychodzi idealny

14 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół to danie, które gotujemy głównie na niedzielny obiad, święta i większe uroczystości. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na wyśmienity rosół drobiowo- wołowy w jesiennej odsłonie, jest jeszcze bardziej aromatyczny, pełny w smaku, a dodatkowo mocno rozgrzewa.

Anna Lewandowska gotuje rosół na drobiu i wołowinie z kością. Gotowanie dzieli na dwa etapy: na początku robi bazę, czyli wywar z wołowiny. Dodaje do niego kminek, ocet jabłkowy, a także tymianek i kurkumę. Dopiero później wrzuca warzywa, liście laurowe i kurę. Tak ugotowany rosół ma doskonały smak.

Dlaczego warto dodać ocet jabłkowy do rosołu? Ocet rozpuszcza twarde włókna w mięsie, przez co wywar będzie bardziej aromatyczny i treściwy, bo z naturalną żelatyną. Jesienna wersja rosołu to nie tylko mięso, to również odpowiednie przyprawy, jak kminek, tymianek, kurkuma i imbir.

Rosół drobiowo- wołowy według przepisu Lewandowskiej zachwyci każdego pełnym, wyraźnym smakiem i wspaniałym aromatem. Zupa jest idealna na jesień, ponieważ dzięki wszystkim składnikom rozgrzewa o wiele lepiej niż tradycyjny rosół, jest również naturalnym lekarstwem na przeziębienie.

Aromatyczny rosół od Anny Lewandowskiej z dodatkiem octu i kminku

Składniki:

  • 500 g wołowiny z kością

  • pół porcji rosołowej z kurczaka

  • 2 średnie marchewki

  • 2 korzenie pietruszki + natka

  • biała część pora

  • łodyga selera naciowego

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • pół łyżeczki kminku

  • szczypta kurkumy

  • pół łyżeczki mielonego imbiru

  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować aromatyczny rosół drobiowo- wołowy? Rosół będzie bardzo aromatyczny i rozgrzewający

Do większego garnka włóż wołowinę, zalej 3 l wrzątku, dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek i gotuj 1,5 godziny na najmniejszym ogniu.

Po tym czasie dodaj kurczaka, marchewki, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę, czosnek, korzeń pietruszki . Wsyp również imbir, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj kolejne 1,5 godziny.

Rosół dopraw pod koniec gotowania solą i pieprzem. Podaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Ugotuj również pyszną zupę według przepisu Anny Lewandowskiej . Lewandowska zdradziła również swój patent na lekkie i pożywne gołąbki .

Rosół
canva/Junko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy