Lewandowska wrzuca do rosołu składniki, o których nikt by nie pomyślał. Wychodzi idealny
Rosół to danie, które gotujemy głównie na niedzielny obiad, święta i większe uroczystości. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na wyśmienity rosół drobiowo- wołowy w jesiennej odsłonie, jest jeszcze bardziej aromatyczny, pełny w smaku, a dodatkowo mocno rozgrzewa.
Anna Lewandowska gotuje rosół na drobiu i wołowinie z kością. Gotowanie dzieli na dwa etapy: na początku robi bazę, czyli wywar z wołowiny. Dodaje do niego kminek, ocet jabłkowy, a także tymianek i kurkumę. Dopiero później wrzuca warzywa, liście laurowe i kurę. Tak ugotowany rosół ma doskonały smak.
Dlaczego warto dodać ocet jabłkowy do rosołu? Ocet rozpuszcza twarde włókna w mięsie, przez co wywar będzie bardziej aromatyczny i treściwy, bo z naturalną żelatyną. Jesienna wersja rosołu to nie tylko mięso, to również odpowiednie przyprawy, jak kminek, tymianek, kurkuma i imbir.
Rosół drobiowo- wołowy według przepisu Lewandowskiej zachwyci każdego pełnym, wyraźnym smakiem i wspaniałym aromatem. Zupa jest idealna na jesień, ponieważ dzięki wszystkim składnikom rozgrzewa o wiele lepiej niż tradycyjny rosół, jest również naturalnym lekarstwem na przeziębienie.
Aromatyczny rosół od Anny Lewandowskiej z dodatkiem octu i kminku
Składniki:
-
500 g wołowiny z kością
-
pół porcji rosołowej z kurczaka
-
2 średnie marchewki
-
2 korzenie pietruszki + natka
-
biała część pora
-
łodyga selera naciowego
-
2 ząbki czosnku
-
cebula
-
liść laurowy
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
pół łyżeczki suszonego tymianku
-
pół łyżeczki kminku
-
szczypta kurkumy
-
pół łyżeczki mielonego imbiru
-
sól, pieprz do smaku
Jak ugotować aromatyczny rosół drobiowo- wołowy? Rosół będzie bardzo aromatyczny i rozgrzewający
Do większego garnka włóż wołowinę, zalej 3 l wrzątku, dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek i gotuj 1,5 godziny na najmniejszym ogniu.
Po tym czasie dodaj kurczaka, marchewki, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę, czosnek, korzeń pietruszki . Wsyp również imbir, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj kolejne 1,5 godziny.
Rosół dopraw pod koniec gotowania solą i pieprzem. Podaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Ugotuj również pyszną zupę według przepisu Anny Lewandowskiej . Lewandowska zdradziła również swój patent na lekkie i pożywne gołąbki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
-
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
-
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: hpba