Wyjątkowa zupa ogórkowa od Anny Lewandowskiej. Wielki domowy przysmak
Co dziś zrobić na obiad? A może wyjątkową zupę od Anny Lewandowskiej? Ten wielki domowy przysmak jej córki Klary, odznacza się lekkością i wyrazistym smakiem. Zupę robi się dosyć szybko, jest pożywna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z pewnością warto jej spróbować.
Zupa ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty smak, a dzięki temu, że zwykle gotuje się ją na mięsie, jest też bardzo pożywna. Większość osób dodaje do niej ziemniaki, choć są i tacy, którzy lubią ją jeść z makaronem.
Przepis Anny Lewandowskiej na zupę ogórkową
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
3 ziemniaki
ok. 1 l wody
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 kiszone ogórki
1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
100 ml jogurtu naturalnego
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie zupy ogórkowej
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj na małym ogniu.
Pierś kurczaka opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z listkami laurowymi, ziarnami ziela, odrobiną soli i pieprzu. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do gotującej się zupy. Wlej też do niej płyn z kiszonych ogórków, całość gotuj 5-8 minut.
Jogurt rozmieszaj z chochlą gorącego wywaru, wlej do zupy, wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy Anny Lewandowskiej. Poznajcie jej recepturę na placki ziemniaczane, a także na chleb z kaszy gryczanej.
Źródło zdjęcia: canva/igorr1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: hpba