Co można wykorzystać do pieczenia zamiast sody oczyszczonej?
Soda oczyszczona jest jednym z podstawowych produktów w każdym gospodarstwie domowym - najczęściej wykorzystuje się ją do pieczenia oraz sprzątania. Jeśli szukasz dobrych zamienników dla sody do pieczenia, sięgnij po amoniak piekarski bądź mąkę samo rosnącą. Dzisiaj mało kto korzysta z amoniaku, choć ten pozwala wykonać wyjątkowo chrupką fakturę.
Soda oczyszczona to nieodłączny towarzysz wszystkich piekarzy, niezależnie czy są amatorami, czy profesjonalistami. Przy jej pomocy można było zrezygnować z użycia drożdży, co znacznie przyspieszyło produkcję wypieków.
Niestety nie wszyscy mogą z niej korzystać, ponieważ niektórzy po jej spożyciu cierpią na zgagę i bóle brzucha. Dlatego dzisiaj prezentujemy substytuty, które nie tylko sprawdzą się zamiast sody, lecz również nadadzą wypiekom nowych właściwości.
Amoniak piekarski zamiast sody oczyszczonej
Amoniak piekarski, znany również jako węglan amonu, znalazł zastosowanie w kuchniach i piekarniach głównie w XIX wieku, podczas przygotowywania kruchych ciasteczek. Szczególnie dużą popularnością cieszył się w Europie.
Co ciekawe do dzisiaj jest wymieniany w przepisach piekarniczych na kruche ciasteczka, herbatniki czy krakersy. Nie zaleca się go do stosowania podczas robienia grubych, wilgotnych i puszystych ciast z uwagi na nieprzyjemny zapach, który może nadać wypiekowi.
Węglan amonu sprawia, że cienkie ciasto nabiera znacznie większej kruchości i delikatności, dlatego najlepsze krakersy sporządza się z jego udziałem. Jeśli zdecydujesz się na użycie amoniaku, dodaj go tyle samo co sody oczyszczonej.
Mąka samo rosnąca
W skład mąki samorosnącej wchodzi zwykła mąka pszeniczna, proszek do pieczenia oraz sól. Na jedną filiżankę mąki przypada około 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli, co ułatwia dalszą pracę.
Nie trzeba się bowiem męczyć z dokładnym odmierzaniem i ewentualnym przeliczaniem proporcji. Gdy robisz ciasto za jej pomocą, pamiętaj o zamianie kwaśnego składnika z przepisu na coś bardziej neutralnego.
W proszku do pieczenia znajdują się już kwaśne produkty, potrzebne do aktywowania środka spulchniającego podczas podgrzewania. Za wiele kwaśnego smaku może negatywnie wpłynąć na efekt.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi.
Źródło zdjęcia: canva/Susan Eggleston , Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywnosci; cooksillustrated