Co o jedzeniu mięsa sądzi Robert Makłowicz?
Robert Makłowicz, jako uznany krytyk kulinarny, prezenter i podróżnik, dla wielu Polaków jest wzorem w kontekście jedzenia. Niedawno był gościem TVN24 w programie "Rozmowy o końcu świata", gdzie rozmawiał o mięsie. Wyjawił przy okazji, że nie ma problemu z niejedzeniem mięsa, a jeśli już je kupuje to najlepszej jakości.
Mięso stanowi bardzo ważny element diety dla wielu Polaków, więc jego spożycie jest bardzo duże. Niestety większość mięsa dostępnego w sklepach spożywczych nie jest najlepszej jakości, co negatywnie wpływa na zdrowie i formę naszych krajan.
W ostatni czwartek Makłowicz był gościem programu "Rozmowy o końcu świata" emitowanego na kanale TVN24. W czasie nagrywania wyniknął temat mięsa i jego problematyki. Jakie zdanie ma w tej materii Makłowicz?
Makłowicz głowi się nad ceną kurczaka
W obecnych czasach zdrowe odżywianie jest drogie i czasochłonne. Żywność wysoko przetworzona i restauracje typu fast food są znacznie tańsze niż mięso z ekologicznej uprawy, czy świeże warzywa bez pestycydów.
W czasie rozmowy Makłowicz powiedział, że kilogram kurczaka kosztuje często mniej niż kilogram selera. Trzeba przyznać, że taka sytuacja nie świadczy zbyt dobrze o stanie rynku spożywczego - w końcu mięso nie powinno być podstawą diety lecz warzywa.
- Przecież to jest zwierzę, które musi się urodzić, trzeba je nakarmić, napoić, wyhodować, trzeba je zabić. Trzeba oskubać, trzeba je schłodzić i przygotować. W przypadku selera trzeba zasiać to rośnie i tylko się zbiera. Coś, co rośnie w ziemi jest droższe, niż coś, co wymaga takiego procesu. To świadczy o skali - stwierdził Robert Makłowicz w programie "Rozmowy o końcu świata".
Makłowicz może nie jeść mięsa
Dla niektórych mięsożerców kuchnia bez steka czy karkówki zwyczajnie nie istnieje. Makłowicz ma zupełnie inne podejście i dla niego potrawy nie dzielą się na mięsne i bezmięsne, lecz na dobre i złe. - Tak samo mnie nudzi monotonne i mięsne jałowe menu, jak niczym nieprzyprawione przegotowane jarzyny - powiedział Makłowicz.
Jeśli na kolację organizowaną przez niego przychodzą wegetarianie lub weganie, po prostu dostosowuje pod nich potrawy. W taki sposób wszyscy są zadowoleni, ponieważ typowo jarskie dania są przepyszne nawet bez mięsa.
Krytyk stara się kupować mięso z ekologicznych hodowli, przy okazji biorąc mniejsze ilości. Tak może pozwolić sobie na obiady doskonałej jakości, które są pożywne i pyszne, a nie kosztują fortuny.
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne pyry z gzikiem z przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst pokazuje, kim są synowie Roberta Makłowicza.
Źródło zdjęcia: canva/vika-imperia550, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: plejada