Smakosze.pl
Gotujące się ziemniaki

Canva /claudiodivizia

Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?

10 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Zielona woda podczas gotowania ziemniaków to bardzo niepokojący sygnał, który lepiej natychmiast rozpoznać. Taki kolor pochodzi od ziemniaków, które pod skórką są zupełnie zielone i zawierają szkodliwą substancję - solan

Woda podczas gotowania ziemniaków może mieć wiele kolorów. Najczęściej jest zwyczajnie mętna, lekko żółta bądź brązowa - jeśli gotujemy je w mundurkach. Wszystkie te kolory są całkowicie normalnie. 

Zupełnie inaczej sprawa się ma w przypadku odcienia zielonego. Tutaj najlepiej mieć się na baczności i najlepiej z ostrożnością podejść do ugotowanych ziemniaków. 

Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?

Jeśli woda ma zielony odcień, najprawdopodobniej same ziemniaki także miały taki kolor - możemy go zauważyć zaraz pod skórką. Zielone ziemniaki zawierają szkodliwą solaninę, która dla ludzi jest zwyczajnie toksyczna.

Solanina ma za zadanie odstraszać szkodniki przed podjadanie bulw ziemniaków. Zielone części mają zazwyczaj ziemniaki niedojrzałe, których za wszelką cenę powinniśmy unikać.

Zatrucie solaniną może mieć przykre skutki i objawia się między innymi wymiotami, gorączką, bólem głowy czy osłabieniem. Zatrucia można uniknąć przede wszystkim wybierając dojrzałe ziemniaki bez zielonych prześwitów pod skórką.

Podczas gotowania solanina całe szczęście przestaje być tak groźna i szkodliwa, jednak wystarczy nawet fragment niedogotowanego ziemniaka, by odczuć nieprzyjemne dolegliwości. Dodatkowo warto pamiętać, że nawet zwyczajne ziemniaki są ciężkostrawne jeśli nie są dokładnie ugotowane.

Jak gotować ziemniaki? 

Najlepszym sposobem jest gotowanie ziemniaków w mundurkach, to właśnie bezpośrednio pod skórką są cenne wartości odżywcze. Do gotowania ziemniaków powinniśmy przygotować większy garnek, ale wysokość wody powinna sięgać zaledwie 2 cm nad ziemniakami. 

Tak przygotowane ziemniaki gotujemy od 20 do 30 minut na wolnym ogniu. Wodę solimy w momencie kiedy zaczyna wrzeć, nie ma potrzebny robić tego wcześniej. 

Jeśli jesteś fanem ziemniaków, z całą pewnością pokochasz nasze przepisy. Tutaj znajdziesz recepturę na najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem, a tutaj na kociołek obiadowy dla całej rodziny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy 

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >