Co oznaczają czarne plamki w środku banana?
Banany są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Czasami w ich wnętrzu możemy natknąć się na ciemne plamy umiejscowione na środku miąższu. Okazuje się, że tego typu przebarwienia mogą być oznaką tego, że owoce zostały zaatakowane przez pleśń, na którą część osób ma silne uczulenie.
Smakowite banany cieszą się uznaniem wśród miłośników kulinariów. Bez wątpienia można je zaliczyć do jednych z najchętniej zajadanych owoców. Kiedy zauważysz, że banany mają w środku ciemne plamy, lepiej zaprzestań konsumpcji. W przeciwnym wypadku możesz sobie poważnie zaszkodzić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Banany z ciemnymi plamami?
Z całą pewnością banany uchodzą za wyjątkowe owoce, które charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, dlaczego warto dodać je do swojego jadłospisu.
Zazwyczaj banany nie wzbudzają u nas większych obaw. Nawet przebarwienia rzadko kiedy zniechęcają nas od zjedzenia owoców. Powinniśmy mieć się na baczności, gdy dostrzeżemy je w środku miąższu.
Czarne plamy mogą oznaczać, że banany zostały zaatakowane przez pleśń z gatunku nigrospora. Dlaczego taki widok powinien być dla nas sygnałem ostrzegawczym?
Przeważnie tego typu pleśń nie stanowi ona dużego zagrożenia, jednak niektórzy smakosze są na nią silnie uczuleni. Niestety można się o tym przekonać dopiero po zjedzeniu banana. Bez wątpienia lepiej nie ryzykować i po prostu zrezygnować z konsumpcji.
Potencjalnie niebezpieczna pleśń w bananach
Pleśń w bananach może rozwinąć się w różny sposób. Czasami przybiera postać niewielkich plamek zlokalizowanych w centrum miąższu. Niekiedy pleśń twory długie pręgi, które przebiegają wzdłuż całego owocu.
Dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie jeść bananów potencjalnie zainfekowanych przez pleśń z gatunku nigrospora. Nawet jej niewielkie ilości mogą doprowadzić do silnej reakcji alergicznej. W najgorszym wypadku niewykluczona jest nawet śmierć.
Oczywiście banany dostępne w sklepach rzadko kiedy są zarażone wspomnianą pleśnią. Owoce niewzbudzające naszych wątpliwości możemy zajadać bez najmniejszych obaw. Warto przygotować z nich wzmacniający napój.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie