Smakosze.pl Przepisy Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły
canva/Sarsmis

Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły

26 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłów na awokado na śniadanie? Przygotuj wyśmienitą pastę kanapkową, omlet z dodatkiem sera feta i świeżego szpinaku oraz zapiekane awokado z jajkiem podane z szynką szwarcwaldzką. Dania są pyszne, lekkie i dostarczą energii na wiele godzin.

Awokado na śniadanie jest idealnym pomysłem. Jest niezwykle zdrowe, a przy tym smaczne, sycące, przez co idealne nadaje się na rozpoczęcie dnia. Każdy posiłek z awokado to gratka dla każdego smakosza i zastrzyk energii.

Regularne spożywanie awokado na śniadanie działa zbawiennie na nasz organizm. Awokado jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby serca, wysoki cholesterol, nadwagę. Awokado to owoc o nieograniczonym, prozdrowotnym wpływie na nasz organizm.

Awokado to źródło między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz witaminy C, K, A. Awokado skutecznie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.

Pasta z awokado na śniadanie

Do przygotowania pasty z awokado na śniadanie potrzebujesz:

  • awokado

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • duży ząbek czosnku

  • garść siekanego szczypiorku

  • łyżkę soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę, miąższ rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Jajka ugotowane na twardo również rozgnieć, czosnek posiekaj drobno, posiekaj szczypiorek.

Wszystkie składniki przełóż do miski z awokado, dodaj oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa, dopraw ją solą i pieprzem.

Zapiekane awokado na śniadanie z jajkiem i szynką

Do zapiekanego awokado potrzebujesz:

  • awokado

  • 2 jajka

  • w plasterki szynki szwarcwaldzkiej

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

Awokado przekrój, wyjmij pestkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Połówki awokado skrop delikatnie sokiem z cytryny.

Do wgłębień po pestce wbij jajka, całość oprósz solą, pieprzem, szczypiorkiem i skrop oliwą. Blachę wstaw do piekarnika na około 12 minut, podaj z wędzoną szynką.

Omlet z awokado, serem feta i szpinakiem

Do przygotowania śniadania potrzebujesz:

  • pół awokado

  • 3 jajka

  • garść liści szpinaku baby

  • ząbek czosnku

  • 30- 40 g sera feta

  • łyżka masła

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

Jajka wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Na maśle zeszklij posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku i smaż przez kilka minut, przełóż na talerz. Na patelnię wlej jajka i smaż na wolnym ogniu przez około 2 minuty.

Następnie dodaj przesmażony szpinak z czosnkiem i smaż jeszcze chwilę. Dodaj również pokrojone w kostkę awokado i ser feta, smaż, aż masa jajeczna dobrze się zetnie, smacznego.

Omlet z awokado na śniadanie
canva/Roxiller

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl, doradcasmaku.pl, kwestiasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy