Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
Przygotowując placki ziemniaczane, pewnie nieraz zauważyłaś, że starte ziemniaki szybko ciemnieją. Nie ma to co prawda większego wpływu na smak placków, ale sprawia, że ciasto robi się ciemne i nieapetyczne. Zobacz co robić, żeby ciasto i placki ziemniaczane nie ciemniały.
Obrane i starte ziemniaki ciemnieją, bo pod wpływem kontaktu z powietrzem dochodzi w nich do reakcji utleniania. Starte ziemniaki ciemnieją szybciej niż tylko obrane, bo jest większa powierzchnia kontaktu z powietrzem. Gdy ściemnieje masa ziemniaczane, ciemne będzie też ciasto, a potem wnętrze placków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
Po pierwsze warto ograniczyć kontakt masy ziemniaczanej z powietrzem. Można to zrobić, posypując znajdującą się w misce masę, mąką pszenną lub ziemniaczaną. Trzeba to zrobić od razu po starciu wszystkich ziemniaków. Przed smażeniem całość wystarczy wymieszać.
Do masy ziemniaczanej można też dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Dzięki temu, że jest kwaśna, spowolni ciemnienie masy ziemniaczanej.
Niektórzy proponują dodać do startych ziemniaków trochę soku z cytryny. Jednak nie można z nim przesadzić, bo będzie wyczuwalny w plackach.
Jasne ziemniaki, jasne ciasto, jasne placki
Jeśli chcesz uniknąć ciemnienia ziemniaków po obraniu, od razu wkładaj je do zimnej wody. Utrudni ona kontakt ziemniaków z powietrzem i zatrzyma ciemnienie.
Staraj się też smażyć placki od razu po przygotowaniu masy ziemniaczanej. Im dłużej będziesz ją przechowywać, tym będzie ciemniejsza.
Jeśli jednak chcesz smażyć placki nieco później, miskę z masą ziemniaczaną przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na placki ziemniaczane. Skorzystaj np. z przepisu Magdy Gesser na aksamitne placki ziemniaczane albo zobacz jak przygotować niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kurkanielotka, winiary