Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Co się dzieje? Ceny podstawowego warzywa poszybowały trzykrotnie w górę

Co się dzieje? Ceny podstawowego warzywa poszybowały trzykrotnie w górę

Cebula jest droga
canva/zorabcde

Cebula jest jednym z często wykorzystywanych w naszej kuchni warzyw. W ostatnim czasie niestety znacznie zdrożała. Z czego wynika taka sytuacja i czy należy obawiać się całkowitego braku popularnego składnika? Wyjaśniamy.

Sytuacja ekonomiczna na świecie jest złożona i trudna. Pandemia, wojna w Ukrainie i zeszłoroczne susze dość mocno wpłynęły na ceny i dostępność wielu produktów. Podwyżki nie ominęły też warzyw. Jak podali eksperci, znacznie wzrósł eksport świeżych polskich warzyw. Efektem jest między innymi wyższy koszt nabycia cebuli.

Dlaczego ceny cebuli rosną?

Ceny wielu warzyw gruntowych utrzymują wysoką dynamikę wzrostu, mimo iż ich podaż wzrosła. Rekordowo wysoki wynik odnotowała polska cebula, która w grudniu w skupie kosztowała aż 2,9-krotnie więcej w porównaniu z poprzednim rokiem. Skąd aż tak duża zmiana?

W ostatnim czasie zaobserwowano niestety spadek produkcji warzywa m.in. w Hiszpanii, gdzie na skutek suszy jej podaż spada o 40%. Mniejszą ilość wyprodukowała także Ukraina, gdzie nadal trwa rozpoczęta w lutym wojna.

Swój wkład w tendencję wzrostową cen produktu ma też kryzys energetyczny oraz wyższe koszty paliw i nawozów, które towarzyszą nam już od jakiegoś czasu. Zaowocowały one m.in. mniejszą podażą cebuli w Holandii.

Koszty cebuli będą wyższe

Jak podał portal warzywa.pl, całkowita produkcja cebuli w Unii Europejskiej zmniejszyła się aż 13,5% w stosunku do poprzedniego roku. Jednocześnie popyt na warzywo nie maleje. W najbliższym czasie trzeba więc spodziewać się kolejnych podwyżek cen. Niewykluczone, że produktu może nawet chwilowo zabraknąć.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na znakomitą cebulę. Szczególnie polecamy karmelizowane warzywo, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mącznych czy jajecznicy. Być może też skusi was wersja marynowana po meksykańsku.

Ceny cebuli rosną
canva/Artemidovna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Cebula Kuchnia