Smakosze.pl

Canva / Langan

Wyrazista cebula marynowana w meksykańskim stylu zachwyca smakiem. Nikt nie przejdzie obojętnie

13 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zima za pasem, czas więc najwyższy na szykowanie zimowych specjałów. A gdyby tak zawartość niepozornego słoika mogła przenieść nas myślami do gorącego Meksyku? Nic prostszego- z łatwością dokona tego niebanalna czerwona marynowana cebula w cytrusowym soku.

Mimo, że poniższy przepis na marynowaną cebulę swoje korzenie ma w Ameryce Środkowej, do jego realizacji nie potrzebujemy żadnych wymyślnych czy trudno dostępnych składników. W oryginalnej recepturze widnieje ostra papryczka habanero, ale z powodzeniem można zastąpić ją bardziej popularną odmianą chili. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj się ponieść niecodziennemu połączeniu smaków.

Przepis na wyjątkową marynowaną cebulę

Składniki:
  • 2 duże czerwone cebule

  • 1 pomarańcza

  • 2 limonki

  • 1 papryczka chili (oryginalnie habanero)

  • szczypta soli morskiej

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Jak sporządzić przepyszna marynowaną cebulę w meksykańskim stylu?

Warzywo na marynowaną cebulę obierz z twardej zewnętrznej warstwy i pokrój w pióra. Następnie przełóż ją do osobnego naczynia, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Zadbaj, aby cała cebula była zakryta przez wodę, dzięki czemu odpowiednio zmięknie przed marynowaniem.

W międzyczasie przygotuj zalewę do marynowanej cebuli. Z cytrusów wyciśnij sok. Aby owoce puściły więcej płynu, warto pougniatać je przed przekrojeniem.

Z namoczonej cebuli odcedź wodę. Warzywo włóż ponownie do miski i zasyp je szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Całość zalej wyciśniętym cytrusowym sokiem.

Kolendrę do marynowanej cebuli drobno posiekaj. Ostrą papryczkę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Dołóż te składniki do naczynia z cebulą.

Dobrze wymieszane składniki na marynowaną cebulę przełóż do słoiczka i schowaj pod przykryciem do lodówki. Meksykański smakołyk można bezpiecznie przechowywać przez ok. 2 tygodni. Marynowana cebula jest wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek lub kanapek. Czerwona cebula doskonale łączy się z burakiem i papryką . Marynowane z cebulą pomidory to prawdziwy zimowy hit .

Canva / Charlotte May z Pexels
Canva / Charlotte May z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >