Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista cebula marynowana w meksykańskim stylu zachwyca smakiem. Nikt nie przejdzie obojętnie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.10.2022 22:13

Wyrazista cebula marynowana w meksykańskim stylu zachwyca smakiem. Nikt nie przejdzie obojętnie

marynowana cebula
Canva / Langan

Zima za pasem, czas więc najwyższy na szykowanie zimowych specjałów. A gdyby tak zawartość niepozornego słoika mogła przenieść nas myślami do gorącego Meksyku? Nic prostszego- z łatwością dokona tego niebanalna czerwona marynowana cebula w cytrusowym soku.

Mimo, że poniższy przepis na marynowaną cebulę swoje korzenie ma w Ameryce Środkowej, do jego realizacji nie potrzebujemy żadnych wymyślnych czy trudno dostępnych składników. W oryginalnej recepturze widnieje ostra papryczka habanero, ale z powodzeniem można zastąpić ją bardziej popularną odmianą chili. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj się ponieść niecodziennemu połączeniu smaków.

Przepis na wyjątkową marynowaną cebulę

Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule

  • 1 pomarańcza

  • 2 limonki

  • 1 papryczka chili (oryginalnie habanero)

  • szczypta soli morskiej

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Jak sporządzić przepyszna marynowaną cebulę w meksykańskim stylu?

Warzywo na marynowaną cebulę obierz z twardej zewnętrznej warstwy i pokrój w pióra. Następnie przełóż ją do osobnego naczynia, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Zadbaj, aby cała cebula była zakryta przez wodę, dzięki czemu odpowiednio zmięknie przed marynowaniem.

W międzyczasie przygotuj zalewę do marynowanej cebuli. Z cytrusów wyciśnij sok. Aby owoce puściły więcej płynu, warto pougniatać je przed przekrojeniem.

Z namoczonej cebuli odcedź wodę. Warzywo włóż ponownie do miski i zasyp je szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Całość zalej wyciśniętym cytrusowym sokiem.

Kolendrę do marynowanej cebuli drobno posiekaj. Ostrą papryczkę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Dołóż te składniki do naczynia z cebulą.

Dobrze wymieszane składniki na marynowaną cebulę przełóż do słoiczka i schowaj pod przykryciem do lodówki. Meksykański smakołyk można bezpiecznie przechowywać przez ok. 2 tygodni. Marynowana cebula jest wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek lub kanapek. Czerwona cebula doskonale łączy się z burakiem i papryką. Marynowane z cebulą pomidory to prawdziwy zimowy hit.

Canva / Charlotte May z Pexels
Canva / Charlotte May z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: