Wyrazista cebula marynowana w meksykańskim stylu zachwyca smakiem. Nikt nie przejdzie obojętnie
Zima za pasem, czas więc najwyższy na szykowanie zimowych specjałów. A gdyby tak zawartość niepozornego słoika mogła przenieść nas myślami do gorącego Meksyku? Nic prostszego- z łatwością dokona tego niebanalna czerwona marynowana cebula w cytrusowym soku.
Mimo, że poniższy przepis na marynowaną cebulę swoje korzenie ma w Ameryce Środkowej, do jego realizacji nie potrzebujemy żadnych wymyślnych czy trudno dostępnych składników. W oryginalnej recepturze widnieje ostra papryczka habanero, ale z powodzeniem można zastąpić ją bardziej popularną odmianą chili. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj się ponieść niecodziennemu połączeniu smaków.
Przepis na wyjątkową marynowaną cebulę
Składniki:
2 duże czerwone cebule
1 pomarańcza
2 limonki
1 papryczka chili (oryginalnie habanero)
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 pęczka świeżej kolendry
Jak sporządzić przepyszna marynowaną cebulę w meksykańskim stylu?
Warzywo na marynowaną cebulę obierz z twardej zewnętrznej warstwy i pokrój w pióra. Następnie przełóż ją do osobnego naczynia, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Zadbaj, aby cała cebula była zakryta przez wodę, dzięki czemu odpowiednio zmięknie przed marynowaniem.
W międzyczasie przygotuj zalewę do marynowanej cebuli. Z cytrusów wyciśnij sok. Aby owoce puściły więcej płynu, warto pougniatać je przed przekrojeniem.
Z namoczonej cebuli odcedź wodę. Warzywo włóż ponownie do miski i zasyp je szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Całość zalej wyciśniętym cytrusowym sokiem.
Kolendrę do marynowanej cebuli drobno posiekaj. Ostrą papryczkę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Dołóż te składniki do naczynia z cebulą.
Dobrze wymieszane składniki na marynowaną cebulę przełóż do słoiczka i schowaj pod przykryciem do lodówki. Meksykański smakołyk można bezpiecznie przechowywać przez ok. 2 tygodni. Marynowana cebula jest wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek lub kanapek. Czerwona cebula doskonale łączy się z burakiem i papryką. Marynowane z cebulą pomidory to prawdziwy zimowy hit.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia