Przepyszne ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Każdy będzie prosił o dokładkę
Ziemniaki podawane do obiadu nie muszą być nudne. Aromatyczne ziemniaki czosnkowe z piekarnika zrobią furorę na każdym stole. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a niezbędny do tego czas niewiele różni się od przyrządzenia zwykłych, gotowanych kartofli.
Sekretem ziemniaków czosnkowych z piekarnika jest spory dodatek czosnku. Do tego ulubione zioła, odrobina oleju i mamy gotową recepturę na wspaniały dodatek do obiadu, a nawet na pyszną kolację. Nie ma możliwości, że coś zostanie na później.
Przepis na aromatyczne ziemniaki czosnkowe z piekarnika
Składniki:
1 kg ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ulubionych ziół, np. prowansalskich
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól do gotowania ziemniaków
Aromatyczne ziemniaki czosnkowe z piekarnika
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w łódeczki. Ugotuj je w osolonej wodzie jednak tak, aby nie były do końca miękkie. Ziemniaki odcedź, odparuj i pozostaw w garnku.
Przygotuj mieszankę przypraw do czosnkowych ziemniaków z piekarnika. Olej wlej do szklanki lub niewielkiej miseczki. Przeciśnij do niego ząbki czosnku, a następnie dodaj roztarte w dłoniach zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
Pozostałe w garnku ziemniaki polej przygotowanym, aromatycznym olejem. Przykryj garnek i energicznymi ruchami rozprowadź równomiernie przyprawy po wszystkich ziemniakach czosnkowych z piekarnika. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki wstaw bez przykrycia i zapiekaj 20-30 minut. Gotowe ziemniaki czosnkowe z piekarnika nakładaj na talerze za pomocą płaskiej łyżki cedzakowej.
W piekarniku przyrządzisz także niezwykłe ziemniaki po szwedzku. Zapiekana ziemniaczana z mięsem mielonym nie ma sobie równych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama