Co to jest MOM? Dlaczego dietetycy każą się go wystrzegać?
MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.
MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach.
Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.
Czym jest MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie?
MOM to nic innego, jak zmielone na drobną masę resztki i odpady mięsne, czyli fragmenty tkanek przylegających, ścięgna, a nawet fragmenty kości. Jest to więc mięso niskiej jakości, które jest dość ubogie w białko, za to obfitujące w tłuszcz i wodę. Do tak przygotowanej masy dodawane są również spulchniacze i konserwanty, a nawet dodatkowy tłuszcz.
MOM zawierają produkty wysoko przetworzone i stanowią one poważne zagrożenie dla zdrowia. Spożywanie produktów z dodatkiem MOM w dużych ilościach powoduje otyłość, choroby serca i może prowadzić również do chorób nowotworowych. MOM powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ takie produkty mogą prowadzić do patologicznych zmian w rozwoju płodu.
W jakich produktach znajduje się mięso oddzielane mechanicznie?
Zawsze czytajmy etykiety kupowanych przez nas produktów. Informacja o mięsie oddzielonym mechanicznie musi znajdować się na etykiecie. MOM znajduje się przede wszystkim w tańszych produktach mięsnych, a więc i gorszej jakości.
MOM możemy znaleźć w parówkach, kiełbasach, wędlinach, pasztetach i mięsnych konserwach. MOM znajduje się również w gotowych daniach z mięsem, np. pierogach, krokietach, hamburgerach, nuggetsach z kurczaka. Bardzo ważne jest więc sprawdzanie składu każdego produktu mięsnego, który chcemy kupić.
Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Znany kucharz porównał skład sosu sojowego i przyprawy maggi. Wnioski nie pozostawiają żadnych złudzeń.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowy sernik bez pieczenia z dodatkiem galeretki. Przebój na każdą okazję
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama