Smakosze.pl
Grzyb w niezwykłej formie

facebook.com/grzybomaniacy

Jak przyrządzić zółciak siarkowy?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grzyby uchodzą za mało wartościowy produkt spożywczy, z którego nie da się zbyt wiele wartości odżywczych przyswoić. Niektóre gatunki mogą wyróżniać się doskonałym smakiem, czy właściwościami. Żółciak siarkowy jest jednym z nich, choć w jego przypadku chodzi głównie o wygląd.

Grzyby stanowią bardzo ważny element naszej diety. W sezonie uwielbiamy jeść je świeże, jako składnik sosu czy panierowane i smażone na oleju. Poza sezonem wybieramy grzyby suszone lub marynowane, które mogą przetrwać wiele miesięcy bez psucia. 

W naturze występuje wiele gatunków grzybów, jednak większość z nich nie jest jadalna. Jak się okazuje, dziwny lub niepokojący wygląd nie zawsze musi oznaczać, że dany grzyb nie może zostać zjedzony. Poniższy przypadek dokładnie to pokazuje. Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku pan Sebastian zapytał się internautów co to za grzyb widoczny na zdjęciach - szybko odpowiedzieli mu, że to właśnie żółciak siarkowy.

Grzyb o wyglądzie mózgu

Żółciak siarkowy nie jest grzybem lekkostrawnym - gdy zje się go w zbyt dużej ilości, można dostać problemów żołądkowych objawiających się bólem czy wzdęciami. W mniejszych porcjach po ugotowaniu jak najbardziej nadaje się do spożycia.

Jak wskazuje na swoim blogu Łukasz Łuczaj, znany w Polsce botanik, w żółciaku wykryto obecność hemolitycznych i hemoaglutynujących lektyn, które powodują uszkodzenia czerwonych krwinek. Ilość lektyn w grzybie jest jednak na tyle niewielka, że nie zagraża naszemu zdrowiu.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście  zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Źródło: facebook.com/grzybomaniacy

Jak przygotować żółciaka?

Surowe owocniki są trujące, dlatego konieczna jest obróbka termiczna przed spożyciem. Warto wybierać młode okazy, gdyż starsze mają nieprzyjemną fakturę, a w smaku przypominają suchy karton. Zanim zabierzemy się do gotowania, należy je opłukać. 

Po obmyciu trzeba go również obgotować przez 15-20 minut, aby wypłukać z niego wszelkie obecne toksyny. Po tym procesie można wreszcie przejść do faktycznego gotowania - doskonale smakuje w zwykłej panierce, jak kotlet schabowy. 

Źródło: facebook.com/grzybomaniacy

Szybki przepis na żółciaka

W celu usmażenia go jak schabowego, potrzebne będą grzyby, bułka tara, mąka, jajka, olej, sól oraz pieprz. Wstępnie przygotowane grzyby należy osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć mąką, a następnie zanurzyć w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku.

Na patelni rozgrzej olej, a w międzyczasie opanieruj kawałki grzyba. Gdy olej będzie gorący, smaż do momentu uzyskania złocistej panierki. Najlepiej smakuje z ziemniakami i świeżą mizerią. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lukaszluczaj.pl; facebook.com/grzybomaniacy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >