Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?
Pixabay /webandi

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

23 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu czy zsiadłego mleka i mamy przed sobą prawdziwą ucztę, wobec której ciężko się powstrzymać.

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pewnego prostego triku, który może uchronić kotlety przed nadmiernym wysuszeniem i twardością. Stosując go za każdym razem, będziesz w stanie usmażyć kotlety w idealny sposób, który spodoba się każdemu smakoszowi.

Kotlety mielone z dodatkiem bulionu

W trakcie smażenia duża ilość wilgoci wyparowuje z powodu wysokiej temperatury. Wkładając zbyt wiele mięsa na patelnię na raz również łatwo o przesuszenie - za niska temperatura z kolei sprawia, że mięso nie zamyka się odpowiednio szybko i przez całą obróbkę wydobywa się z niego woda.

Wystarczy jednak w czasie mieszania masy mięsnej ze składnikami, dodać do niej odrobinę bulionu. Doskonałym rozwiązaniem jest namoczenie suchej bułki w bulionie, a następnie wlanie kilku łyżek płynu, które pozostały w misce.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na kotlety mielone z bulionem

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 średnie lub małe jajko

  • 1 średnia cebula - 180 g

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • szklanka bulionu

  • bułka tarta

Na początku zetrzyj cebule na tarce o drobnych oczkach. Mięso zmiel samodzielnie w domu lub poproś o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. Umieść suchą bułkę w misce i zalej ją bulionem. Odstaw, aż bułka całkowicie nasiąknie bogatym w smaku płynem.

W osobnej misce umieść mięso, tartą cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajko, namoczoną bułkę i kilka łyżek bulionu. Zacznij mieszać masę dłońmi, a gdy wszystkie składniki połączą się, możesz przejść do smażenia.

Podziel masę na porcję i formuj je w kotlety mielone. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu. Gdy staną się chrupiące z wierzchu, wyławiaj je i odkładaj na ręcznik papierowy do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy