Smakosze.pl Przepisy Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!
Canva / pixelshot

Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!

20 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić doskonałą mizerię. To banalnie proste danie będzie idealnie komponować się niemal z każdym drugim daniem. Zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Zdradzamy, krok po kroku jak je przygotować.

Lista składników na mizerię z kiszonych ogórków

Przepis na mizerię z kiszonych ogórków

  • kilka swojskich ogórków kiszonych
  • cebula
  • pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
Ogórki kiszone w formie sałatki
canva/afro
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robię je tylko z 2 składników

Jak zrobić mizerię z kiszonych ogórków?

Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a cebulę w pióra. Warzywa wymieszaj z łyżką oleju i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Mizerię odstaw na około pół godziny, tak aby smaki się przegryzły . Posyp ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Ogórki syczą po otwarciu? Nie panikuj! Wcale nie jest to powód do niepokoju. Szczegóły poniżej!

Dlaczego ogórki kiszone syczą po otwarciu?

Wiele osób jest zaniepokojonych, gdy ogórki kiszone po otwarciu syczą i gazują. Okazuje się, że wcale nie jest to powód do obaw. Jest to naturalne zjawisko, które wynika z tego, że ogórki są w procesie fermentacji. Mikroorganizmy przekształcają cukry w kwas mlekowy i gazy takie jak np. dwutlenek węgla, który stopniowo ulatnia się z warzyw . Spokojnie możemy jeść takie ogórki i zrobić z nich np. pyszną mizerię.

Zdecydowanie powinniśmy natomiast ogórków kiszonych, które są zepsute i puste w środku .

ogórki kiszone
canva/afro
Unikatowy przepis dla fanów pierogów ruskich. Ale hit! Nie musisz nawet ich lepić
Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy