Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Najlepsze, praktyczne wskazówki

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Najlepsze, praktyczne wskazówki

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?
canva/fcafotodigital

Bakłażan jest jednym z sezonowych warzyw, które już niebawem pojawi się na straganach. Choć można z niego przyrządzić wiele pysznych dań, wielu z nas nie decyduje się na jego zakup. Powodem jest goryczka. Łatwo ją jednak wyeliminować. Jeden prosty trik sprawi, że przykry posmak nie pozbawi nas przyjemności z jedzenia.

Bakłażan, zwany przez niektórych gruszką miłosną czy oberżyną, jest wyśmienitym warzywem, które niejednej potrawie potrafi nadać charakteru. Będzie smakował wybornie zarówno wtedy, gdy zostanie zamarynowany jak i po wypełnieniu delikatnym farszem z pieczarek.

Jedzenie bogatego w potas, magnez czy wapń warzywa dostarczy nam przyjemności, jeśli będziemy pamiętać o jednej sztuce, która uchroni nas przed goryczką. Przykry smak często towarzyszy nieprawidłowej obróbce bakłażana polegającej na nieposoleniu go przed dalszym przyrządzaniem.

Bakłażan nie będzie gorzki, jeśli posypiemy go solą

Warzywo przed dodaniem do potraw należy odpowiednio przygotować. Konieczne będzie nie tylko umycie go, ale też oprószenie solą. Najlepiej jest przekroić warzywo wzdłuż lub pociąć je na plastry.

Po oprószeniu bakłażana przyprawą pozostawiamy go w naczyniu lub na sicie na pół godziny. W tym czasie uwolni soki, w których zgromadzony jest przykry smak. Wystarczy, że przetrzemy warzywo ręcznikiem papierowym, a pozbędziemy się niespodzianek podczas gotowania.

Tak przygotowany bakłażan idealnie nadaje się do dalszej obróbki np. smażenia czy pieczenia. Jeżeli zdecydujemy się na przyrządzenie go w piekarniku, warto pokryć warzywo cienką warstwą oliwy z oliwek i przyprawami. Po upieczeniu będzie pasowało do sałatek czy mięs z grilla.

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu bakłażana?

Smażenie warzywa na patelni wymaga pewnej ostrożności. Bakłażan intensywnie wchłania tłuszcz, dlatego też należy dobrze go rozgrzać, zanim wrzucimy go na patelnię. Takie postępowanie uchroni nas przed uzyskaniem „ciężkiego” dania.

Równie ważne będzie dokładne osuszenie warzywa. W przeciwnym wypadku uwolniony z bakłażana sok - ten sam, który obfituje w goryczkę - sprawi, że olej będzie pryskał. Chcąc uniknąć poparzeń i sprzątania warto pamiętać o usunięciu wilgoci.

Solenie pomoże usunąć goryczkę z bakłażana
Solenie pomoże usunąć goryczkę z bakłażana

Źródło zdjęcia: canva/KarpenkovDenis Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt, kuchnia.wp