Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby galaretka z kurczaka była klarowna? Sięgnij po 2 dodatki
canva/TolikoffPhotography

Co zrobić, żeby galaretka z kurczaka była klarowna? Sięgnij po 2 dodatki

28 lipca 2022

Czy wiesz, jak wyklarować galaretkę z kurczaka? Okazuje się, że jedne prosty patent sprawi, że danie zachwyci swoim wyglądem. Dodanie białka jaja i octu sprawi, że po zmętnieniach nie będzie śladu. Babciny patent zawsze działa. Spróbujecie?

Jeśli choć raz zastanawialiście się jak wyklarować galaretkę drobiową, mamy dla was sprawdzoną taktykę, dzięki której uratujecie nieapetycznie wyglądający, mętny specjał. Dwa produkty, które na pewno macie w kuchni poprawią wygląd zimnych nóżek.

Jak wyklarować galaretkę z kurczaka? Znamy prosty trik

Klarowna i delikatna galaretka z kurczaka jest nie lada rarytasem. Zdarza się jednak, że mimo starań wywar, który chcemy wykorzystać do jej zrobienia, podczas podgrzewania mętnieje. Na szczęście nie jest to równoznaczne z koniecznością gotowania go od nowa.

Wystarczy bowiem dodać do gotowanego płynu ubite białko oraz 2 łyżki octu, a następnie dokładnie wymieszać i zagotować bulion. Po kilku minutach musimy jeszcze tylko przecedzić smakowitą bazę galaretki przez gazę. Po zmętnieniach nie będzie śladu, a my będziemy mogli kontynuować przygotowywanie rarytasu.

Jak nie dopuścić do zmętnienia galaretki drobiowej?

Wiemy już, jak wyklarować galaretkę. A co zrobić, by nie było takiej potrzeby? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Wystarczy tak ugotować bulion, by zminimalizować szansę na uwolnienie się do płynu drobnych kawałków mięsa.

Aby uniknąć pojawienia się zmętnień, wystarczy pamiętać o jednym, niezwykle istotnym szczególe — mięso zawsze wkładamy do zimnej wody i dopiero całość zagotowujemy. Jeśli postąpimy na odwrót, gwałtowna zmiana temperatury na powierzchni porcji rosołowych spowoduje ścinanie się białka i uwalnianie go do wywaru.

Po więcej wskazówek dotyczących przyrządzania drobiowego wywaru zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. poradnik dotyczący doprawiania rosołu oraz prosty przepis na przyrządzenie galaretki drobiowej bez żelatyny .

Jak wyklarować galaretkę? Prosty trik
canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy