Zastosowanie rabarbaru w kuchni
Chociaż jest warzywem, to doskonale sprawdza się w deserach. Rabarbar kusi nas swoim charakterystycznym lekko kwaskowatym smakiem. W kuchni swoje zastosowanie znalazły również jego liście. Co możemy zrobić z tego warzywa? Śpieszymy z odpowiedzią!
Kto powinien go jeść, a kto unikać?
Czy rabarbar warto jeść? Oczywiście! Warzywo było już wieki temu znane jako roślina lecznicza. Polecany jest między innymi: kobietom z niedoborem estrogenów oraz w okresie klimakterium, a także nastolatkom zmagającym się z trądzikiem.
Warzywo nie jest natomiast zalecane panom z niedoborem testosteronu. Niestety, rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. Nie powinny po niego sięgać także osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem.
W jaki sposób wykorzystać go w kuchni? Rabarbar jest wręcz stworzony do wyjątkowych wiosennych deserów i pierwszych wiosennych przetworów. Poniżej zdradzamy, w jakiej formie warto go jeść.
Co można zrobić z rabarbaru?
W jaki sposób wykorzystać rabarbar w kuchni? Warzywo wręcz idealnie sprawdzi się w deserach. Będzie doskonałym dodatkiem do kruchego lub drożdżowego ciasta, a także wszelkiego rodzaju tart. Możesz przygotować również z niego galaretkę lub kisiel.
Warzywo doskonale łączy się z truskawkami. Słodki smak tych owoców idealnie podbija lekką kwaskowatość rabarbaru. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie kompotu z tych dwóch składników.
Z rabarbaru przygotujesz także wyjątkowe przetwory m.in. dżemy, syropy, kompoty i soki. Już wkrótce wypatruj na naszej stronie wyjątkowych przepisów właśnie z tym składnikiem w roli głównej!
Warzywo doskonale łączy się również z imbirem, goździkami, jabłkami, a nawet z niezwykle aromatyczną wanilią. Jesteśmy przekonani, że każdy smakosz odnajdzie coś dla siebie.
Polecamy również nasz artykuł na temat zastosowania w kuchni mniszka lekarskiego.
żródło: poradnik zdrowie
undefinedundefined