Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego
Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek pysznego ciasta na deser. Często jednak nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować ulubiony wypiek. Rozwiązaniem takiej sytuacji może być przepis na ciasto bez pieczenia.
Desery bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla zabieganych amatorów słodkości. Ich receptury często oparte są o łatwo dostępne składniki — takie jak herbatki czy mieszanki orzechów — a sednem przygotowania jest pozostawienie ciasta w lodówce. Nierzadko wystarczy więc odpowiednio ułożyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, by potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smaczne ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
370 g ulubionych ciastek lub herbatników
-
1 szklanka cukru
-
5 szklanek mleka
-
250 g masła
-
4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-
1 puszka brzoskwiń w zalewie
Składniki na lukier (opcjonalnie):
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
2 łyżki gorącej wody
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Jedną szklankę mleka wlewamy do proszku budyniowego i dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz masło. Gotujemy i łączymy z rozmieszanym budyniem. Do masy wrzucamy brzoskwinie.
Dno blachy o wymiarach 22 × 32 cm wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy warstwę ciastek. Połowę masy budyniowej umieszczamy na tak przygotowanym spodzie, a następnie całość przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Czynność powtarzamy, wykorzystując pozostałą masę budyniową i resztę herbatników.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wierzch możemy ozdobić lukrem. Będzie doskonale pasowało do popołudniowej małej czarnej. Smacznego
Do tego ciasta będzie pasował też budyń o innym smaku np. kokosowy przygotowany według tego przepisu . Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta bez pieczenia, sprawdź przepis na kultową wuzetkę .
Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisyjoli