Smakosze.pl Przepisy Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego
canva/anamejia18

Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego

17 września 2021

Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek pysznego ciasta na deser. Często jednak nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować ulubiony wypiek. Rozwiązaniem takiej sytuacji może być przepis na ciasto bez pieczenia.

Desery bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla zabieganych amatorów słodkości. Ich receptury często oparte są o łatwo dostępne składniki — takie jak herbatki czy mieszanki orzechów — a sednem przygotowania jest pozostawienie ciasta w lodówce. Nierzadko wystarczy więc odpowiednio ułożyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, by potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smaczne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 370 g ulubionych ciastek lub herbatników

  • 1 szklanka cukru

  • 5 szklanek mleka

  • 250 g masła

  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie

Składniki na lukier (opcjonalnie):

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki gorącej wody

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Jedną szklankę mleka wlewamy do proszku budyniowego i dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz masło. Gotujemy i łączymy z rozmieszanym budyniem. Do masy wrzucamy brzoskwinie.

Dno blachy o wymiarach 22 × 32 cm wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy warstwę ciastek. Połowę masy budyniowej umieszczamy na tak przygotowanym spodzie, a następnie całość przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Czynność powtarzamy, wykorzystując pozostałą masę budyniową i resztę herbatników.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wierzch możemy ozdobić lukrem. Będzie doskonale pasowało do popołudniowej małej czarnej. Smacznego

Do tego ciasta będzie pasował też budyń o innym smaku np. kokosowy przygotowany według tego przepisu . Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta bez pieczenia, sprawdź przepis na kultową wuzetkę .

herbatniki kakaowe
herbatniki kakaowe

Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy