Smakosze.pl
wuzetka

canva/Linda Hughes Photography

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wuzetka jest doskonale znanym ciastem, które można kupić w każdej cukierni. Jeśli chcesz zrobić je samodzielnie, lecz nie masz czasu na długie pieczenie, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Poniższa receptura pozwala na wykonanie deseru bez użycia piekarnika w kilka chwil.

Wuzetka w tradycyjnym wydaniu składa się z puszystej kremowej masy, którą przekładane są intensywnie czekoladowe biszkopty. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chce się raczyć takim ciastem, należy poświęcić bardzo dużo czasu.

Alternatywą oszczędzającą cenne godziny, jest wuzetka bez pieczenia, która przygotowana jest na ciemnych kakaowych herbatnikach. Taka wersja wygląda i smakuje równie dobrze, o czym przekonasz się, robiąc ją we własnej kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wuzetkę bez pieczenia

Chcesz poznać więcej pysznych deserów? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszny jesienny ryż zapiekany ze śliwkami. Ten tekst poświęcony został pieczonemu w kąpieli wodnej sernikowi.

Składniki:

  • 1200 ml śmietany 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 6 łyżeczek żelatyny

  • 120 ml wody

  • 60 ciemnych herbatników

  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Proces gotowania rozpocznij od wyłożenia formy do pieczenia papierem pergaminowym. Na papier połóż warstwę herbatników. W kubku rozpuść żelatynę w 120 ml wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia.

surówka z selera

Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

CZYTAJ DALEJ

Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo do niej cukier. Po ubiciu wlej do niej ostudzoną żelatynę i cały czas intensywnie mieszaj. Połowę masy połóż na herbatniki w formie.

Na krem połóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dużą ilości dżemu porzeczkowego. Na dżemie rozłóż resztę masy śmietanowej, przykryj ją herbatnikami. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Smacznego.

Klasyczna wuzetka

Źródło: canva/photo_Pawel, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepiski.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >