Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia
Na grillu przygotowujemy niemal wszystko- mięsa, ryby, warzywa. Potrawy z grilla smakują rewelacyjnie. Wiele osób kupuje gotowe produkty w marynacie, np. karkówki, filety z kurczaka, boczek. Okazuje się, że popełniają poważny błąd.
Grillowanie mamy we krwi. Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju potrawy z grilla i całą atmosferę, jaka towarzyszy przygotowywaniu dań z rusztu. Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Bardzo często popełniamy jednak błąd, czego nie grillować?
O ile zawsze myjemy i czyścimy sam ruszt przed grillowaniem potraw, tak nie zwracamy już uwagi na to, jak peklowane i marynowane jest mięso, które chcemy zjeść. Czego nie grillować? Wystrzegajmy się gotowych produktów na grilla, które w składzie mają saletrę.
Na grillu przygotujemy każde mięso, jednak wszystkie marynaty przygotujmy sami. Nigdy nie grillujmy również gotowych wędlin i boczku. Co na grilla? Możemy grillować ryby, warzywa, jednak wszystko zawsze przygotujmy samodzielnie.
Czego nie grillować? Polacy je uwielbiają, jednak konsekwencje mogą być opłakane
Nie powinniśmy grillować wędlin i mięs, które były wcześniej peklowane przy pomoc saletry. Saletra jest związkiem wykorzystywanym w masarstwie do przedłużenia trwałości i świeżości mięsa, a także do utrzymania ładnego, różowego koloru.
Saletra podczas obróbki termicznej na grillu, uwalnia potencjalnie szkodliwe dla zdrowia nitrozoaminy, dlatego też powinniśmy unikać przetworzonego mięsa, jak wędlin, boczku i gotowych produktów w marynacie, kiedy mamy zamiar przygotować dania z grilla.
Jakie dania możemy grillować? Jak je przygotować?
Unikajmy gotowych produktów na grilla. Marynatę do karkówki zrobimy sami, wtedy będziemy mieć pewność, że jest smaczna, soczysta i o wiele zdrowsza niż kupiona w sklepie - tu poznasz przepis na soczystą karkówkę z grilla.
Mięso drobiowe i boczek również możemy sami przygotować. Warzywa, jak cukinia, papryka, bakłażan, a nawet arbuz, z grilla smakują rewelacyjnie. Na ruszcie przygotować możemy również ryby- tu dowiesz się, jakie ryby z grilla smakują najlepiej i jakie powinniśmy wybierać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsweek, żywienie medonet