Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.06.2022 17:00

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź wcale nie jest oczywista

arbuz
canva/margouillatphotos

Czy waszym zdaniem arbuz jest owocem, czy warzywem? Choć większość osób zalicza go do owoców, odpowiedź wcale nie jest oczywista. Poznajcie więc za i przeciw temu twierdzeniu. Jednak niezależnie od tej informacji, dalej możecie gasić pragnienie, jedząc soczystego arbuza.

W ciepłe dni chętnie sięgamy po sezonowe owoce i warzywa. Są lekkie i soczyste, więc doskonale gaszą pragnienie, a przy tym nie obciążają zbytnio żołądka. Dostarczamy więc energii, ale nie czujemy się przejedzeni.

Latem dużą popularnością cieszą się arbuzy. Nic dziwnego, mało co, tak jak one potrafi orzeźwić, a przy tym są w pełni naturalne. Jemy je więc bez ograniczeń, na ile mamy ochotę. Czasami tylko zastanawiamy się, czy arbuz, który rośnie podobnie jak dynia, to owoc, czy jednak warzywo. Pomożemy wam rozwikłać tę zagadkę.

Arbuz to owoc czy warzywo?

Jak już wspomnieliśmy, arbuz rośnie podobnie, jak dynia, bo należy do rodziny dyniowatych. Z tego powodu jest raczej warzywem niż owocem. Z drugiej jednak strony, część rośliny, którą jemy to jej owoc, a dokładniej jagoda.

Arbzy są jednorocznymi bylinami. Ich owoce rosną na płożących się lub pnących łodygach, które mają czepne wąsy. Owoce są na tyle duże i ciężkie, że zwykle leżą na ziemi. Mogą osiągać nawet średnicę 60 cm i wagę 5 kg, a rekordziści nawet 15 kg.  

Budowa i wartość odżywcza arbuza

Arbuz występuje w 4 gatunkach i w 1200 odmianach. Najbardziej znany jest arbuz zwyczajny, który ma jadalne i soczyste owoce. Skórka owoców jest zwykle zielono-żółta, z białymi pręgami. Na przekroju owocu widać dwie warstwy: zewnętrzna to gruba i twarda skóra, wewnętrzną stanowi jadalny miąższ o barwie ciemnoczerwonej, różowej, pomarańczowej lub żółtej. Można w nim zauważyć czarne lub białe nasiona.

Miąższ arbuza jest soczysty i bardzo orzeźwiający, ze względu na to, że w 92 proc. składa się z wody, a w 6 proc. z cukru. Owoce te zawierają też witaminy A, E i z grupy B, a także potas, magnez, mangan i żelazo. W ich składzie jest również dużo likopenu, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Ponieważ 100 g arbuza dostarcza tylko ok. 40 kcal, owoc ten bez obaw można zjadać na przekąskę. Z pewnością od niego nie przytyjemy, a wręcz odwrotnie — wspomoże utratę kilogramów.

Na naszej stronie znajdziesz też informacje, po czym poznać słodkiego arbuza, a także, czy można jeść pestki z arbuza.

arbuz
arbuz

Źródło zdjęcia: canva/Armastas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: joblife, ekologia