Czy można jeść pestki z arbuza?
Arbuz cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy. Zwłaszcza wtedy gdy z nieba leje się żar. Orzeźwiające owoce sprawdzają się wówczas znakomicie. Wielu smakoszy unika jedzenia pestek arbuza. Nie stwarzają one najmniejszego zagrożenia. W ich wnętrzu skrywa się wiele cennych składników odżywczych.
Smakowity arbuz jest jednym ze specjałów, po którego z miłą chęcią sięgamy latem. Duża zawartość wody i niepowtarzalne walory smakowe sprawiają, że często gości na naszych stołach. Niektórzy wolą nie jeść jego pestek.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czy możemy jeść bez obaw pestki arbuza?
Arbuz niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie zajadają się nim w trakcie upalnych dni. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak wybrać odpowiedniego arbuza.
Dziś skupimy się w znacznej mierze na pestkach z arbuza. Liczne grono osób pozostawia je na talerzu i wyrzuca. Dzieje się tak między innymi dlatego, że powszechnie pestki z tego owocu uznawane są za potencjalnie szkodliwe. Prawda jest zgoła odmienna.
Okazuje się, że pestki z arbuza są źródłem wielu składników odżywczych. Niektórzy uważają je nawet za tak zwane superfoods. Produkty tego typu pomagają zatroszczyć się o zdrowie. W związku z tym arbuz może być przez nas zajadany razem z pestkami.
Pestki z arbuza są doskonałym źródłem białka. Dostarczają go więcej od migdałów. Oprócz niego znajdziemy w nich aminokwas określany mianem argininy. Reguluje ona ciśnienie krwi. Na układ krążenia pozytywnie wpływają także zawarte w pestkach nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto zauważyć, że pestki z arbuza w swoim wnętrzu skrywają również żelazo, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. Nie można zapomnieć także o przeciwutleniaczach. Pestki z arbuza przypominają w smaku nasiona słonecznika o lekko orzechowym posmaku. Wykorzystuje się je w kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej.
Canva / Yuliya Furman
Arbuz w trosce o zdrowie
Pyszny arbuz sam w sobie jest owocem, który pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Dzięki niemu opóźnimy procesy starzenia i obniżymy ciśnienie krwi. Jednak najlepsze efekty otrzymamy wówczas, gdy zjemy go razem z pestkami.
Niektórzy po prostu nie lubią, kiedy w arbuzie natrafiają na pestki. Po ich wyjęciu z owocu możemy wykorzystać je w różny sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie by je uprażyć. Wówczas możemy potraktować je jak zdrową przekąskę.
Pestki z arbuza możemy również zmienić i zaparzyć. Wystarczy, że rozdrobnimy około 30 ziaren i zalejemy je dwoma litrami wrzącej wody. Taki napar należy pić przez dwa dni. Dzięki niemu wspomożemy nerki oraz obniżymy ciśnienie krwi. Z arbuza możemy przyrządzić również wyśmienitą sałatkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna; Poradnik Zdrowie