Czy da się ubić sztywną pianę z białek, gdy wpadnie do niej żółtko? Strzelczyk zna odpowiedź
Tomasz Strzelczyk przeprowadził szczegółowe eksperymenty dotyczące ubijania białek na sztywną pianę. W swoim ostatnim filmie postanowił sprawdzić, czy odrobina żółtka rzeczywiście skazuje nasze trudy na porażkę. Werdykt eksperta jest bezdyskusyjny. Sztywna piana z dodatkiem żółtka na pewno nie powstanie.
Znany z YouTube kucharz podczas testów wykonał 3 próby w różnych warunkach. Udział w nich brało sterylnie czyste naczynie, naczynie z dodatkiem wody oraz wspomniane już żółtko. Każda porcja ubijana była z 8 białek, mierzony był także czas miksowania. Rezultaty są doprawdy intrygujące.
Czy da się ubić białka, kiedy dostanie się do nich żółtko?
Tomasz Strzelczyk do dużej miski wbił 8 białek jaj . Następnie dołożył do nich odrobinę żółtka . Dodał obowiązkową szczyptę soli, pełniącą rolę utrwalacza , włączył stoper i zaczął miksować . Jaki był efekt ubijania białek?
Po upływie 2 minut w misce powstała piana . Daleko jej jednak było do sztywnej puszystej masy, która nie wypadnie nawet po odwróceniu miski do góry dnem. Strzelczyk dał pianie jeszcze jedną szansę, przyznając dodatkowe 60 sekund miksowania . Niewiele to jednak zmieniło w jej konsystencji.
Pomysłowy eksperyment Tomasza Strzelczyka raz na zawsze rozwiązał nurtującą niektórych kwestię . Jeśli do białek dostanie się niewielka nawet ilość żółtka, nie uda się ich ubić na sztywno . Co więcej, po upływie pół godziny rzeczona piana podeszła dodatkowo wodą i rozwarstwiła się . Niestety jedyne, co można było z nią zrobić, to wyrzucić.
Jakie jeszcze testy na ubijanie białek przeprowadził Tomasz Strzelczyk?
W kwestii ubijania białek niezmiennie spotykamy się z jednym stwierdzeniem . Miska przeznaczona do tej czynności musi być absolutnie czysta i sucha . Wszelkie dodatki, w tym również woda, zniweczą wszelkie próby uzyskania sztywnej piany . Czy tak jest w istocie?
Piana w dokładnie wyczyszczonej misce ubiła się bez problemu . Tomasz Strzelczyk potrzebował na to zaledwie 2,5 minuty . Wyłożona z miski piana pozostała puszysta i sztywna nawet po odstaniu 30 minut . Ten fakt pozwolił rozprawić się z kolejnym mitem, mówiącym że nie wykorzystana od razu po ubiciu piana opada .
Czy można ubijać białka w misce, która nie jest dokładnie wysuszona ? Okazuje się, że nie ma z tym najmniejszego problemu , a czynność zajmuje dokładnie tyle samo czasu , co w przypadku miski idealne suchej. Piana ma być może nieco mniej zwartą konsystencję , jednak zachowuje swoją formę nawet po pół godzinnym odstawieniu. Woda nie zrobiła więc żadnej różnicy w kwestii ubijania białek . Z nami zawsze bez problemu oddzielisz białko od żółtka . Zdradzamy sposoby na udaną za każdym razem bezę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia
-
Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych. Propozycja nr 2 będzie zaskoczeniem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA