Smakosze.pl Przepisy Czy da się ugotować rosół w pół godziny? Znamy najszybszy możliwy patent
canva/Dar1930

Czy da się ugotować rosół w pół godziny? Znamy najszybszy możliwy patent

14 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Najsmaczniejszy rosół to ten nagotowany i esencjonalny. Czy jednak da się ugotować rosół w pół godziny? Jak najbardziej, znamy najszybszy możliwy patent. Zobaczcie, w jaki sposób można ugotować tę zupę szybciej, bez straty dla jej smaku i aromatu.

Tradycyjne przepisy na rosół zalecają gotować go długo i na małym ogniu. Optymalny czas gotowania rosołu to 3 godziny. Jednak czasami mamy potrzebę, by otrzymać esencjonalny wywar o wiele szybciej. Przekonajcie się, że jest to możliwe. Wystarczy sięgnąć po szybkowar.

Czy da się ugotować rosół w pół godziny? Znamy najszybszy możliwy patent

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 2 porcje rosołowe z kurczaka

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • natka pietruszki

Przygotowanie rosołu w szybkowarze

Cebulę obierz, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Warzywa obierz, opłucz. Mięso oczyść, opłucz.

Mięso, warzywa i zawinięte w gazę przyprawy umieść w szybkowarze. Zalej je ok. 4 l zimnej wody. Szybkowar szczelnie zamknij, doprowadź do wrzenia.

Szybkowar z elektronicznym wskaźnikiem ustaw na pierwszy stopień. Rosół gotuj 30 minut. Po tym czasie szybkowar rozszczelnij zgodnie z instrukcją obsługi.

Rosół przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na śląski rosół . Dowiesz się też, jak pieczony rosół robi Ewa Wachowicz .

szybkowar
szybkowar

Źródło zdjęcia: canva/Bratislav Stefanovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy