Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Odpowiedź zaskakuje
Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Okazuje się, że nie każde mleko potrzebuje niskiej temperatury. Jeśli nie otworzymy jeszcze kartonu czy butelki, produkt możemy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Mleko, które powinno stać w lodówce potrzebuje jednak odpowiedniego miejsca, aby zachowało świeżość.
W sklepach mamy obecnie ogromny wybór różnego rodzaju mleka- w butelkach, małych i dużych kartonach, większych baniakach, świeże, pasteryzowane. Wybór jest naprawdę spory. Mleko zaraz po zakupach wstawiamy do lodówki, zwykle na drzwi na dolną półkę, co nie jest wskazane.
Nieodpowiednie przechowywanie mleka skutkuje jego szybszym psuciem i niezdatnością do spożycia. Nie każdy produkt jednak musi przed otwarciem stać w lodówce. Dowiedz się, jakie mleko należy wstawić do lodówki, na którą półkę, a jakie mleko może być przechowywane w kuchennej szafce.
Mlekiem i produktami spożywczymi, które zaczynają się psuć, możemy się mocno zatruć. Po otwarciu kartonu czy butelki wypijmy je w ciągu maksymalnie 2 dni. Picie mleka prosto z opakowania skraca jego świeżość. Zawarte w ślinie enzymy przyspieszają proces psucia się produktu.
Czy mleko trzeba trzymać w lodówce?
Nie każde mleko należy przechowywać w lodówce. Mleko UHT, czyli mleko poddawane pasteryzacji, przed otwarciem nie musi stać w lodówce. Wystarczy, że włożymy je do spiżarni lub szafki kuchennej. Pamiętajmy jednak, aby produkt stał w zacienionym miejscu i nie był poddany wysokiej temperaturze.
Mleko świeże, które nie zostało poddane pasteryzacji, należy przechowywać w lodówce, jednak zwykle stawiamy je w złym miejscu, co znacznie przyspiesza jego psucie.
Jak przechowywać mleko w lodówce?
Najczęściej mleko stawiamy na półce umieszczonej w drzwiach. W tym miejscu w lodówce temperatura jest najwyższa, przez co mleko szybciej straci zdatność do spożycia.
Mleko najlepiej przechowywać z tyłu lodówki na górnej półce, ponieważ temperatura tam panująca jest najniższa, dzięki czemu zarówno mleko, jak i wszystkie produkty mleczne nie będą się szybko psuć.
Po otwarciu mleka UHT również należy wstawić je do lodówki, najlepiej w oryginalnym opakowaniu. W tym artykule dowiesz się również, jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce, dzięki czemu na dłużej zachowają świeżość.
Źródło zdjęcia: cavna/ Yulia_Kotina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: twoje-mieszkanie.pl, zywienie.medonet.pl