Czy można jeść pestki arbuza? Wiele osób bardzo się zdziwi
Arbuz jest doskonałym owocem do jedzenia podczas upałów. Nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie. Jednak, czy można jest pestki arbuza? Pamiętamy, jak w dzieciństwie przestrzegano nas przed tym. Efektem miał być arbuz, który wyrośnie nam w brzuchu. Jednak te ostrzeżenia nie są nic warte, bo pestki arbuza to samo zdrowie.
Arbuz to niezwykle zdrowy owoc
Arbuz składa się głównie z wody, zawiera też witaminy A, C i z grupy B. Oprócz tego bogaty jest w beta-karoten, potas, wapń, fosfor, magnez i liczne przeciwutleniacze. Ten owoc jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom, które dbają o linię. Arbuz wspomaga pracę układu krążenia, podkręca metabolizm i doskonale nawadnia.
Jednak co z jego pestkami? Czy można je jeść? Okazuje się, że są one bardzo zdrowe. Pestki są bezpieczne i dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Jednak osoby, które mają wrażliwy i delikatny żołądek nie powinny przesadzać z ich ilością. Tu wskazany jest umiar.
Bratowa zdradziła mi swój przepis na kalafiorową. Ziemniaki zastępuje o wiele zdrowszym składnikiemPestki arbuza kryją w sobie wiele dobrego
Surowe pestki arbuza mogą wywołać pewne dolegliwości trawienne. Dlatego przed spożyciem lepiej je ugotować lub uprażyć. Wówczas dostarczą nam wielu zdrowotnych korzyści i będą w pełni trawione. Pestki te są doskonałym źródłem magnezu. Zjedzenie 142 pestek zaspokoi 30% dziennego zapotrzebowania na magnez.
Jedzenie pestek pozytywnie wpłynie też na pracę serca, zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i ochroni przed poparzeniami słonecznymi. Pestki dostarczą także witamin z grupy B oraz manganu, cynku i żelaza.
W jaki sposób jeść pestki arbuza?
Jak powinniśmy jeść pestki arbuza, by miały dobroczynne działanie na nasz organizm? Warto wcześniej uprażyć je na patelni lub w piekarniku. Wcześniej trzeba je skropić oliwą. W ten sposób otrzymamy zdrową, chrupiącą przekąskę. Pestki arbuza mogą być też zdrowym dodatkiem do jogurtów, sałatek i owsianki.
Z pestek arbuza można też przyrządzić smaczne masło. Będzie ono miało kremową konsystencję i zastąpi masło orzechowe. Pasuje do pieczywa, deserów i jako sos do owoców. Warto korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam arbuz. Będzie w sam raz na letnie upały. Pisaliśmy o zastosowaniu skórek z arbuza. Radziliśmy, by solić arbuza.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, medonet.pl