Smakosze.pl
Cukinia

canva.com/Angele J, Pexels

Czy można jeść surową cukinię?

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cukinia zazwyczaj jedzona jest po ugotowaniu, dlatego mało kto wie, że można jeść ją również na surowo. Co więcej, jest ona wtedy wyjątkowo zdrowa. Jest doskonała na żołądek, łagodzi objawy zgagi, wrzodów żołądka czy chorób wątroby.

Cukinia jest niskokaloryczna, będzie więc zbawienna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. Spore ilości błonnika dodatkowo wpływają pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii.

W smaku warzywo to jest delikatne, dlatego nikt nie powinien obawiać się, że mu nie posmakuje - w sałatkach czy daniach z sosami jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia na surowo

Choć dla wielu osób pomysł ten może wydawać się niecodzienny, zachęcamy do spróbowania. Surowa cukinia ma przyjemnie chrupiącą konsystencję, a delikatny, orzeźwiający smak wspaniale komponuje się w sałatkach.

Pełno w niej potasu, żelaza i magnezu oraz witaminy C, K, PP, B1, a także beta-karotenu. Jej dużą zaletą jest to, że w warzywie nie odkładają się metale ciężkie z gleby i powietrza.

Ekspresowy i puszysty biszkopt

Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

CZYTAJ DALEJ

W 100 gramach cukinii znajduje się jedynie 21 kcal - dlatego też osoby będące na diecie lub chcące zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, mogą sięgać po nią do woli.

Szybki przepis na spaghetti z cukinii

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 3 pomidory

  • cebula

  • czosnek

  • sól

  • bazylia

  • olej

Umytą cukinię obierz za pomocą obieraczki julienne w kształt makaronu. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, sól oraz czosnek. Gdy te zeszklą się, dodaj posiekane pomidory.

Po 25 minutach gotowania sosu, wrzuć do niego makaron z cukinii i wyłącz ogień. Dodaj świeże liście bazylii i podawaj. Smacznego.

Makaron z cukinii

Źródło: canva.com/jmsilva, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Źródło: medme.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >