Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-06-22T151504.098

canva/ratmaner i canva/rvaldez3

Czy można kisić ogórki w czasie burzy?

22 Czerwca 2021

(Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kiszenie ogórków to wyjątkowy proces, który w wielu domach wiąże się z wyjątkową celebracją. Aby przetwór cieszył nas swoim smakiem warto zwrócić uwagę na wiele czynników. Okazuje się, że nie powinno się tego robić w czasie burzy.

Zbliża się czas kiszenia ogórków. Słynny przetwór nie od dziś cieszy się ogromną popularnością. Nasze babcie nigdy nie podejmowały się tej czynności w czasie burzy i miały rację!

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Dlaczego nie należy kisić ogórków podczas burzy?

O ile słońce i deszcz nie powinny mieć wpływu na smak i jakość naszych ogórków, to jest jeden wyjątek - burza.

Nie jest to jedynie ludowy mit, ale naukowo potwierdzona teza! Zmiany potencjałów elektrycznych, czyli wyładowania, jakie występują podczas burzy mogą powodować stres bakteryjny.

cucumbers-379886 960 720

źródło: canva

W jego wyniku bakterie szybko się rozmnażają i kolonizują słoik z kiszonymi ogórkami. Burza może wywołać gwałtowną fermentację, w wyniku której nasze kiszonki będą nadawać się jedynie do wyrzucenia.

suszone pomidory w oleju

Prosty sposób na domowe suszone pomidory w oleju

CZYTAJ DALEJ

Warto podkreślić, że burza nie jest zagrożeniem dla naszych kiszonek po 24 godzinach od zakiszenia, wtedy nie ma żadnego wpływu na dalszy przebieg fermentacji. Jakich innych potraw nie powinno się przyrządzać podczas burzy.

Jakich potraw lepiej nie gotować podczas burzy?

Okazuje się, że podczas burzy nie jest wskazane gotowanie rosołu. Niestety, z powodu niskiego ciśnienia atmosferycznego zupa może po prostu stać się bardzo kwaśna.

Eksperci udowodnili również, że podczas burzy może wzrosnąć liczba bakterii odpowiedzialnych za rozkład żywności.

Niestety, gotowanie rosołu w takich warunkach sprawi, że danie szybko się zepsuje i po prostu nie będzie podatne do spożycia.

Polecamy nasze pozostałe teksty. Niedawno zdradzaliśmy m.in. przepis na idealnie chrupkie ogórki kiszone oraz ogórki w zalewie musztardowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se/ newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

Czytaj więcej >
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >