Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czy pieczarki można jeść na surowo?
canva/cris180

Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.

Pieczarki można jeść na surowo, ale czy warto?

Po pieczarki sięgamy często. Pasują do wielu mięs, kanapek, jajecznicy, a nawet zupy. Aromatyczny i szeroko dostępny grzyb jest prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go wcale smażyć czy gotować — wystarczy dobrze oczyścić.

Popularne grzyby hodowlane są jednymi z najbezpieczniejszych i można je spożywać bez obróbki termicznej. Surowy produkt ma jednak odmienne właściwości niż ugotowany, upieczony czy usmażony.

Zawarte w pieczarkach polifenole, czyli korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, swoje działanie wykazują jedynie po poddaniu grzybów działaniu wysokiej temperatury. W surowych ich ilość jest znikoma, co oznacza, że nie skorzystamy w pełni z dietetycznego potencjału produktu.

Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennie

Surowe pieczarki są mniej aromatyczne

Co więcej, świeże pieczarki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten jest cenny w diecie i korzystnie wpływa na regulację procesów trawiennych, lecz w nadmiarze może podrażniać żołądek.

Prawdopodobieństwo rośnie, zwłaszcza w przypadku omawianego grzyba, gdzie mamy do czynienia z przewagą błonnika o frakcji chitynowej. Potrafi ona długo zalegać w układzie trawiennym, co sprzyja wystąpieniu niestrawności.

pieczarki.jpg

O czym jeszcze warto pamiętać?

Poza ryzykiem związanym z nadmiernym spożyciem surowego grzyba warto wspomnieć o walorach smakowych takiej jego formy. Nieprzetworzona pieczarka nie ma w sobie zbyt wiele smaku. Aromatu zwykle nabiera właśnie podczas podgrzewania.

Warto zatem poświęcić nieco więcej czasu i usmażyć grzyby z dodatkiem odrobiny soli. Już w takiej postaci będą nadawały się do wielu dań np. do smakowitych zapiekanek czy sosu pomidorowego.