Smakosze.pl
Czy pieczarki można jeść na surowo?

canva/cris180

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

21 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.

Po pieczarki sięgamy często. Pasują do wielu mięs, kanapek, jajecznicy, a nawet zupy. Aromatyczny i szeroko dostępny grzyb jest prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go wcale smażyć czy gotować — wystarczy dobrze oczyścić.

Wystarczy 1 sprytny patent i kotlety mielone wyjdą znacznie zdrowsze. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim mięsie

Wystarczy 1 sprytny patent i kotlety mielone wyjdą znacznie zdrowsze. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim mięsie

CZYTAJ DALEJ

Pieczarki można jeść na surowo, ale czy warto?

Popularne grzyby hodowlane są jednymi z najbezpieczniejszych i można je spożywać bez obróbki termicznej. Surowy produkt ma jednak odmienne właściwości niż ugotowany, upieczony czy usmażony.

Zawarte w pieczarkach polifenole, czyli korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, swoje działanie wykazują jedynie po poddaniu grzybów działaniu wysokiej temperatury. W surowych ich ilość jest znikoma, co oznacza, że nie skorzystamy w pełni z dietetycznego potencjału produktu.

Co więcej, świeże pieczarki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten jest cenny w diecie i korzystnie wpływa na regulację procesów trawiennych, lecz w nadmiarze może podrażniać żołądek.

Prawdopodobieństwo rośnie, zwłaszcza w przypadku omawianego grzyba, gdzie mamy do czynienia z przewagą błonnika o frakcji chitynowej. Potrafi ona długo zalegać w układzie trawiennym, co sprzyja wystąpieniu niestrawności.

Surowe pieczarki są mniej aromatyczne

Poza ryzykiem związanym z nadmiernym spożyciem surowego grzyba warto wspomnieć o walorach smakowych takiej jego formy. Nieprzetworzona pieczarka nie ma w sobie zbyt wiele smaku. Aromatu zwykle nabiera właśnie podczas podgrzewania.

Warto zatem poświęcić nieco więcej czasu i usmażyć grzyby z dodatkiem odrobiny soli. Już w takiej postaci będą nadawały się do wielu dań np. do smakowitych zapiekanek czy sosu pomidorowego.

Pieczarki są znakomite również na surowo

canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps, zywienie.abczdrowie

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kania - sposób na rozwinięcie kapelusza

Produkty

Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Czytaj więcej >
Grzyb, który smakuje jak kurczak

Produkty

Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

Czytaj więcej >
Czarna końcówka banana jest bezpieczna

Produkty

Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

Czytaj więcej >
maślaki

Produkty

Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy

Czytaj więcej >
canva/YelenaYemchuk

Produkty

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

Czytaj więcej >
Ile kaw można pić dziennie?

Produkty

Ile kaw można pić dziennie? Eksperci nie maja wątpliwości

Czytaj więcej >