Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości
Kiwi od dawna są łatwymi do kupienia owocami, które chętnie są jedzone przez wielu smakoszy. Większość z nich decyduje się często na obranie kiwi, sądząc, że skórka jest niejadalna. Nic bardziej mylnego. To właśnie ona skrywa najwięcej wartości odżywczych i zupełnie bezpiecznie można ją jeść.
Owoce kiwi charakteryzują się specyficznym smakiem, który łączy w sobie słodkość oraz kwaśność. Dzięki dużej zawartości wody doskonale gaszą pragnienie, co może być szczególnie ważne dla ludzi aktywnych fizycznie.
Do dzisiaj można spotkać się z widokiem osób, które wydłubują miąższ przy pomocy łyżeczki, a skórkę wyrzucają do kosza na śmieci. Okazuje się, że jest ona całkowicie jadalna i nie warto jej marnować.
Skórka kiwi nadaje się do jedzenia
Kiwi swoją genezę ma w Chinach, jednak obecnie, jednym z największych producentów tego owocu, jest Nowa Zelandia. Co ciekawe, od ptaka kiwi żyjącego jedynie na terenie Nowej Zelandii pochodzi nazwa owocu - jego skórka jest podobna do upierzenia nielota.
Tak jak w przypadku innych "owłosionych" owoców, jak brzoskwinia, skórka kiwi jest jadalna. Z tego powodu ze spokojem można jeść te owoce tak, jak jabłko, wgryzając się w nie.
Dodatkowo warto pamiętać, że pod skórką owoców, jak i warzyw, znajduje się najwięcej witamin, związków mineralnych i innych wartości odżywczych. Skórka jest bogata także w błonnik.
Sałatka owocowa z kiwi
Składniki:
pół główki sałaty
2 kiwi
1 gruszka
1 awokado
1 cytryna
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Zacznij od umycia kiwi, gruszki, awokado, cytryny, sałaty oraz natki pietruszki. Sałatę poszatkuj w równe kawałki i wrzuć ją do miski. Awokado przetnij na pół, wyciągnij pestkę i pokrój w kostkę.
Kiwi pokrój w równą kostkę i wrzuć je wraz z awokado do miski z sałatą. Gruszkę obierz, gdyż jej skórka może być nieprzyjemnie twarda, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Na wierzchu ułóż listki pietruszki.
W miseczce umieść sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz czarny świeżo mielony. Powolnym strumieniem i cały czas mieszając, wlewaj do miseczki oliwę. Po uzyskaniu sosu winegret zalej nim składniki sałatki, wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak najlepiej myć owoce i warzywa przed jedzeniem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad lub kolację.
Źródło zdjęcia: canva/maonakub, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku; cefarm24