Smakosze.pl Porady Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?
CreativeNature_nl, Getty Images Pro

Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?

7 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu.

Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości.

Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.

Co zawiera kostka rosołowa?

Poza esencją warzyw, przypraw i mięsa, z których gotuje się zupy czy bulionu, kostki wypełnione są ogromną ilością soli, która w nadmiarze może przyczynić się do schorzeń układu krążenia, zaburza pracę układu hormonalnego, a także podnosi ciśnienie tętnicze.

Kolejnym niezdrowym składnikiem jest utwardzony tłuszcz roślinny - najczęściej palmowy. Zalicza się go do szkodliwych tłuszczów trans, które odpowiadają za powstawanie cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, a także miażdżycy.

Sporym problemem jest również kolosalna porcja szkodliwych dodatków, takich jak konserwanty, mające na celu wydłużenie przydatności do spożycia kostek, a także barwników - które pozwalają uzyskać ładniejszy i bardziej przyjemny kolor gotowego wywaru.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T142608.406
Kostki rosołowe w złotku.

Źródło: s1llu, Getty Images

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Potrzeba będzie do nich włoszczyzny, czosnku, cebuli, pietruszki, lubczyku, ziela angielskiego, soli, pieprzu, liści laurowych, kurkumy, tymianku oraz oregano. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i bardzo drobno posiekać, ewentualnie zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przyprawy zetrzeć w moździerzu.

Następnie na odrobinie oliwy podsmażyć wszystkie rozdrobnione warzywa przez 10 minut na wolnym ogniu. Do warzyw dodaje się przyprawy i smaży kolejne 5 minut, uważając przy tym, aby niczego nie przypalić. Po tym czasie zalewa się całość 2 szklankami wody.

Gdy woda zacznie wrzeć, należy odczekać kolejne 15 minut i zblendować mieszankę. Po ostudzeniu masę przekłada się do słoika i przechowuje w lodówce przez tydzień lub w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy