Kleik ryżowy na ból brzucha
pookpiik, Getty Images

Dania na problemy żołądkowe

Często zmagasz się z problemami żołądkowymi i nie wiesz jak sobie z nimi poradzić? Poniżej prezentujemy kilka banalnie prostych w przygotowaniu dań, które złagodzą nieprzyjemne doznania i pozwolą odetchnąć z ulgą. W tym celu doskonale sprawdzają się takie klasyki jak kleik ryżowy czy kisiel z siemienia lnianego.

Bolący żołądek, wzdęcia, gazy czy problemy z wypróżnianiem się - praktycznie każdy choć raz w życiu doznał nieprzyjemności z nimi związanych. Poniższe proste posiłki pozwolą odczuć delikatną ulgę, gdy żołądek odmawia posłuszeństwa.

Podstawą rozwiązywania problemów gastrycznych jest odpowiednio lekkie jedzenie. Gdy chorując na zatrucie pokarmowe, zdecydujemy się zjeść ciężkostrawną pizzę lub bigos - możemy być pewni, że w krótkim czasie odczujemy jeszcze większy ból czy mdłości.

Co jeść, aby ulżyć sobie podczas grypy żołądkowej?

Choć lekkostrawne posiłki zazwyczaj nie są wyjątkowo smaczne, istnieją sytuacje, podczas których można jeść tylko je. Warto w takim wypadku znać kilka przepisów, które pozwolą przetrwać ci ten przykry i nieprzyjemny okres lekkiej diety.

Kleik ryżowy jest jedną z najlepszych możliwych opcji. Długo gotowany ryż dostarcza wartości odżywczych potrzebny do walki z chorobą, a przy okazji nie obciąża układu pokarmowego. Jak przygotować tradycyjny ryżowy kleik tak, aby mógł smakować?

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Czytaj dalej

Przepis na banalny kleik ryżowy z jabłkiem

Na początku należy dokładnie wypłukać ryż pod bieżącą wodą. Następnie, na 100 gramów ryżu wlewa się do garnka 1000 ml wody. Gdy ta zacznie się gotować, wsypuje się ryż, zmniejsza ogień, przykrywa garnek pokrywką i gotuje przez 1 godzinę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.

Pod koniec gotowania można dodać pokrojone i obrane ze skórki jabłko oraz niewielką szczyptę cukru. Po zamieszaniu można podawać, lecz należy odczekać kilkanaście minut, aby usta chorego nie poparzyły się. Zamiast jabłka można dodać ugotowaną marchewkę czy odrobinę masła.

Kisiel z siemienia lnianego

Innym doskonałym remedium na żołądkowe dolegliwości, jest siemię lniane. Po zjedzeniu kisielu śluz wydzielony z siemienia wyścieła śluzówkę żołądka, dzięki czemu jest ona chroniona przed wszelkimi drażniącymi substancjami, takimi jak kwas żołądkowy.

Siemię lniane

Źródło: Mag_Mac, Getty Images

Aby sporządzić kisiel wystarczy wlać 500 ml mleka lub wody do garnka, wsypać 2 łyżki siemienia i całość zagotować. Po zagotowaniu zdejmuje się kisiel z gazu i odstawia do częściowego wystudzenia. Do dania można dodawać owoce, jednak na początku chorowania lepiej trzymać się samego kisielu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł