Smakosze.pl Porady Dietetyczka oceniła sałatkę jarzynowa. Jeden składnik lepiej zastąpić czymś innym
canva/DiBerticus

Dietetyczka oceniła sałatkę jarzynowa. Jeden składnik lepiej zastąpić czymś innym

7 maja 2023

Sałatka jarzynowa nie należy do lekkich dań. Dietetyczka zdradziła, jak w prosty sposób sprawić, by była lżejsza. Rozwiązaniem jest ograniczenie lub rezygnacja z używania majonezu.

Sałatka jarzynowa może być lżejsza

W warzywnym rarytasie niemal odruchowo ląduje sporo majonezu. Tak się ją przyrządza tradycyjnie i jeśli nie mamy ochoty na odchudzanie, nie zmieniamy nawyku. Tymczasem już samo ograniczenie zużycia jajecznego sosu może dobrze wpłynąć na nasze zdrowie.

Nie chodzi tu tylko o mniejszą podaż kalorii, choć różnica jest znaczna. Łyżka majonezu zawiera ich bowiem mniej więcej 160 a jogurt naturalny zaledwie 15. Jak jednak przekonuje dietetyczka Katarzyna Sobolewska, umiar jest najlepszą strategią:

Majonez owszem jest tłusty, ale tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. Zawiera też tzw. dobre tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Sałatka zjedzona z umiarem nie powinna zaszkodzić — zdradziła w rozmowie z portalem kuchnia.fakt.pl.

Jak specjalistka definiuje umiar? 3-4 łyżki sosu do przyrządzenia całej sałatki. Ekspertka zaleca też raczenie się nią przy śniadaniu.

Polacy je depczą, a są jedynymi z najcenniejszych grzybów. Mało kto ma świadomość

Dlaczego warto unikać nadmiaru majonezu?

Popularny sos nie tylko jest kaloryczny, ale też zawiera sporo tłuszczu. Choć, jak przyznaje dietetyczka, wśród tłuszczy obecne są też zdrowe wersje, osoby, które cierpią na choroby serca czy układu krążenia, powinny znacząco ograniczyć jego spożycie.

Jak jednak pogodzić przyzwyczajenia smakowe ze zdrowymi nawykami żywieniowymi?

Dobrym wyjściem [...] jest po prostu mieszanie majonezu z jogurtem, sokiem z cytryny, można też dodać odrobinę musztardy — radzi ekspertka.

Na początek warto rozważyć taki scenariusz. Gwałtowne zmiany rzadko są dla nas dobre.

Jak podać sałatkę jarzynową?

By posiłek zawierający rarytas był sycący, warto zadbać o zjedzenie go z razowym pieczywem i produktem będącym źródłem białka. Proponowany przez dietetyczkę jogurt naturalny, a zwłaszcza gęsty skyr, będzie idealnym kandydatem.

Na naszej stronie znajdzie sprawdzone receptury na sałatkę jarzynową. W tym artykule znajdziecie właśnie lekką wersję uwielbianego dania. Ten natomiast pomoże wam przygotować odsłonę z aromatycznymi marynowanymi grzybkami .

Sałatka jarzynowa z jogurtem jest lżejsza.png
canva/Proformabooks

Źródło: kuchnia.fakt

Chrupiące marynowane ogórki bez grama octu. Nie do wiary, czym go zastąpiono
Dawniej babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś jest niemal zapomniana
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy