Dietetyczny sposób na zapiekane bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą
pixabay.com

Dietetyczny sposób na zapiekane bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

Zapiekane bataty z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i fety. To bardzo smaczne oraz zdrowe wegetariańskie danie, które możemy przygotować, będąc na diecie. Nie jest ono trudne do przyrządzenia, a efekt może zaskoczyć niejedną osobę. Jakie produkty należy przygotować do zrobienia pieczonych batatów z ciecierzycą, szpinakiem i fetą?

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą - składniki

Do przygotowania pieczonych batatów z ciecierzycą, szpinakiem i fetą potrzebować będziemy:

  • 80 g szpinaku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • papryczka chili,
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 małe bataty,
  • jogurt naturalny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g fety,
  • świeża kolendra,
  • oliwa extra vergine,
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub 1/2 świeżego pomidora,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
  • 1/3 wędzonej papryki.


Przygotowanie zapiekanych batatów z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i fety

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Starannie umyj słodkie ziemniaki szorstką stroną gąbki a następnie przekrój na pół. Połóż przeciętą stroną do góry na blasze do pieczenia i nożem ponacinaj niezbyt głęboko. Dodaj wcześniej przygotowaną sól i pieprz, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 do 50 minut (w zależności od wielkości batata), aż nóż gładko wejdzie w miazgę.


Podczas, gdy ziemniaki się pieką przygotuj nadzienie. Na patelni z dodatkiem oliwy należy podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, przypraw kminkiem, oregano i papryką. Smaż przez około 2 minuty na patelni, ciągle mieszając. Dodaj umyty wcześniej szpinak i wymieszaj. Dodaj pomidory i duś je na patelni przez około 2 minuty.


Następnie wyjmij upieczone bataty z piekarnika. Ustaw piekarnik na funkcję grilla (czyli około 230 stopni Celsjusza). Wybierz około połowy miąższu z batatów i włóż go na patelnię. Dopraw razem i poddaj duszeniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.


Powstałe nadzienie wyłóż do wydrążonych batatów. Przykryj posiekanym serem feta i posiekanym chili. Wstaw do piekarnika i piecz około 5-7 minut z funkcją grilla lub do momentu, aż feta będzie lekko zarumieniona. Po upieczeniu posyp świeżą kolendrą i jogurtem naturalnym.

Następny artykuł