Smakosze.pl

Canva / SouthernLightStudio ; screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

Dietetyk porównał masło i margarynę. Zdecydowanie bardziej poleca 1 z produktów

2 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Lepsze jest masło czy margaryna? Spór na ten temat od lat dzielił Polaków. Sprawę postanowił raz na zawsze wyjaśnić dietetyk Michał Wrzosek. Dla niektórych niemałym zaskoczeniem może być fakt, że margaryna zdecydowanie wygrywa z masłem pod względem zdrowotności.

Przez lata w dylemacie "masło czy margaryna" większość osób stawiała na to pierwsze. Wynikało to z tego, że masło było produktem bardziej naturalnym. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na kanale YouTube, zwraca jednak uwagę, że standardy produkcji margaryny w miarę upływu czasu uległy znacznej poprawie. Według niego dziś bez obaw możemy smarować nią kanapki.

Co wybrać na kanapki, masło czy margarynę?

Michał Wrzosek na pytanie "masło czy margaryna" ma zdecydowaną odpowiedź. Według niego margaryna jest produktem dużo zdrowszym. Swoje zdanie bez wahania argumentuje szeregiem powodów.

Dietetyk nie przeczy, że margaryna jest mniej naturalnym produktem niż masło. Mimo to nadal wskazuje ją jako tę lepszą alternatywę. Obecny proces technologiczny używany przy produkcji margaryny pozwala zachować w niej pożyteczne dla nas składniki czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W margarynie możemy znaleźć ich dużo więcej, niż w maśle.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są w naszej diecie szczególnie istotne. Ich spożywanie wykazuje pozytywny wpływ na jędrność i gładkość naszej skóry. Odgrywają też ważną rolę w kwestii braku występowania reakcji alergicznych. Wpływają na nasze dobre samopoczucie i pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy.

Masło czy margaryna? Zaskakujące wnioski

Poza wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi w jedzeniu możemy znaleźć także te niezdrowe, czyli nasycone kwasy tłuszczowe. Podczas gdy w margarynie ich udział ogranicza się do 7 procent, tak w maśle znajdziemy ich aż 65 procent. W zestawieniu "masło czy margaryna" odrywa to niemałą rolę.

Spożywanie nadmiernej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych nie wpływa dobrze na nasz organizm. Podnosi poziom tak zwanego "złego cholesterolu" czyli LDL. Jego wysokie stężenie może rozwój wielu chorób, takich jak miażdżyca czy udar mózgu. Jak podkreśla dietetyk Michał Wrzosek, zamiana 10 procent kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL.

Jaką radę ma ekspert dla osób, które nie mogą obyć się bez smaku prawdziwego masła? Przede wszystkim należy sprawdzić stan swojego zdrowia. Jeśli nie cierpimy na żadne poważne schorzenia, możemy masło jeść bez obaw. Michał Wrzosek przestrzega jednak, aby jak we wszystkim, zachować w tym umiar. Miłośnicy masła mogą je teraz w łatwy sposób przygotować w domu . Dietetyk odkrył przez internautami sposób na zdrowy posiłek w Pizza Hut .

Canva / LarisaBozhikova
Canva / LarisaBozhikova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram @michal_wrzosek

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił mięso mielone w Biedronce. Otworzył opakowanie i nie mógł uwierzyć własnym oczom
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >