Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.01.2023 10:50

Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu

Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
Screen z filmu pochodzi z kanału bonkol na YouTube

Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.

Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło?

Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.

Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.

Przepis na masło ze śmietany

Składniki:

  • śmietana do ubijania 30%

  • słoik

Jak zrobić domowe masło? Nie kupisz takiego w żadnym sklepie

Śmietanę wlej maksymalnie do połowy wysokości słoika. Zakręć pojemnik i energicznie potrząsaj. Po minucie masa zacznie gęstnieć. Potrząsaj jeszcze kilka minut, aż w słoiku pojawi gęsta masa.

Miękkie masło wyjmij ze słoika i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na minutę. Masę wyjmij, odciśnij w rękach i uformuj kulę lub kostkę. Wstaw do lodówki, żeby masło się schłodziło i stwardniało.

Do domowego masła upiecz wyśmienity i puszysty chleb. Dowiedz się również, dlaczego warto ubić serek wiejski. Efekt zachwyca.

masło
canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: