Dietetyk powiedział wprost, z czym jeść jajka. Polacy raczej omijają te produkty
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Jajka stanowią bogate źródło cennych składników
Jajka na co dzień są przez nas chętnie spożywane. Czy wiesz jednak, że w parze z innymi popularnymi produktami mogą mieć jeszcze lepszy wpływ na nasz organizm? Dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, przygotował zestawienie najlepszych kulinarnych połączeń z działem jajek. Wprowadź je do diety, a szybko odczujesz pozytywny skutek.
Nie uwierzysz ile kosztuje chleb w USA. Niejeden Polak złapie się za głowęZ tymi produktami najlepiej jeść jajka
Pierwszym dobrym połączeniem dla jajka jest wołowina. Dzięki takiemu zestawowi do naszego organizmu trafi solidna dawka pełnowartościowego białka. Ponadto standardowa porcja mięsa w połączeniu z 1 jajkiem zaspokoi nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę B12, która jest niezbędna w powstawaniu czerwonych krwinek.
Wołowinę z jajkami bardzo łatwo smacznie podać. Można zrobić chociażby hamburgera z dodatkiem jajka sadzonego. Jajko wymieszane w mięsnej masie zapewni odpowiednią konsystencję kotletom mielonym. Nie zapominajmy także o pysznym klasycznym tatarze, podawanym standardowo z żółtkiem jajka.
Zdrowym i ciekawym połączeniem są jajka z orzechami. Zawarta w żółtkach cholina zapobiega stłuszczeniu wątroby. Podobnymi właściwościami odznaczają się właśnie orzechy włoskie. Mariaż obu produktów daje zatem jeszcze lepsze prozdrowotne rezultaty, zmniejszając ryzyko wystąpienia schorzenia aż o 30 procent.
Kulinarnie jajka z orzechami także łączą się wyśmienicie. Można z tych składników usmażyć pożywną jajecznicę. Na 2-3 jajka przypada garść posiekanych orzechów, pestki słonecznika, natka pietruszki i przyprawy. Idealnie komponuje się tu majeranek, słodka papryka i gałka muszkatołowa.
Jeśli lubicie szpinak, to koniecznie dodajcie do niego jajko. Dzięki temu przysłużycie się swojemu narządowi wzroku. Oba produkty zawierają w sobie bowiem bardzo dużo karotenoidów, które zapobiegają wielu chorobom oczu. Ich prawidłowa dawka w organizmie zmniejsza chociażby ryzyko wystąpienia zaćmy aż o 27 procent.
Jajka ze szpinakiem można podać w formie sadzonego. Do jego przygotowania nada się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Wystarczy podsmażyć go z czosnkiem, a następnie wbić na patelnię jajko. Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne.
Co jeszcze warto połączyć w swojej diecie z jajkami?
Ciekawe właściwości wykazują jajka w połączeniu ze szparagami. Oba składniki stanowią bogate źródło folianów, czyli witaminy B9. Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej niedobór może powodować anemię. Ponadto foliany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jak skutecznie połączyć jajka ze szparagami? Można z nich przygotować sycąca sałatkę. Do tych składników wystarczy dodać takie produkty, jak sałata, natka pietruszki i oliwa z oliwek. Wszystkie smaki dobrze scali odrobina tartego parmezanu.
Dziki łosoś w połączeniu z jajkami stanowi bogate źródło selenu. Tego składnika zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Niedobór zaburza prawidłową pracę tarczycy, prowadząc nawet do jej niedoczynności. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wpływa na obniżenie nastroju.
Z jajka i wędzonego na zimno łososia można przyrządzić zdrową kanapkę. Połączenie sprawdzi się także przy sałatce oraz omlecie. Posiłek można zjeść na sycące śniadanie lub lunch w ciągu dnia. A Wy które zdrowe połączenie z jajkami wypróbujecie jako pierwsze? Sprawdzony przepis na tatara znajdziecie u Anny Lewandowskiej. Pożywny omlet na modłę francuską zapewni wyśmienity początek dnia.
Źródło: YouTube Dr Bartek KRÓTKO