Dietetyk powiedział wprost, z czym jeść jajka. Polacy raczej omijają te produkty

Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Jajka stanowią bogate źródło cennych składników
Jajka na co dzień są przez nas chętnie spożywane. Czy wiesz jednak, że w parze z innymi popularnymi produktami mogą mieć jeszcze lepszy wpływ na nasz organizm? Dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, przygotował zestawienie najlepszych kulinarnych połączeń z działem jajek. Wprowadź je do diety, a szybko odczujesz pozytywny skutek.
Z tymi produktami najlepiej jeść jajka
Pierwszym dobrym połączeniem dla jajka jest wołowina. Dzięki takiemu zestawowi do naszego organizmu trafi solidna dawka pełnowartościowego białka. Ponadto standardowa porcja mięsa w połączeniu z 1 jajkiem zaspokoi nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę B12, która jest niezbędna w powstawaniu czerwonych krwinek.
Wołowinę z jajkami bardzo łatwo smacznie podać. Można zrobić chociażby hamburgera z dodatkiem jajka sadzonego. Jajko wymieszane w mięsnej masie zapewni odpowiednią konsystencję kotletom mielonym. Nie zapominajmy także o pysznym klasycznym tatarze, podawanym standardowo z żółtkiem jajka.
Zdrowym i ciekawym połączeniem są jajka z orzechami. Zawarta w żółtkach cholina zapobiega stłuszczeniu wątroby. Podobnymi właściwościami odznaczają się właśnie orzechy włoskie. Mariaż obu produktów daje zatem jeszcze lepsze prozdrowotne rezultaty, zmniejszając ryzyko wystąpienia schorzenia aż o 30 procent.
Kulinarnie jajka z orzechami także łączą się wyśmienicie. Można z tych składników usmażyć pożywną jajecznicę. Na 2-3 jajka przypada garść posiekanych orzechów, pestki słonecznika, natka pietruszki i przyprawy. Idealnie komponuje się tu majeranek, słodka papryka i gałka muszkatołowa.
Jeśli lubicie szpinak, to koniecznie dodajcie do niego jajko. Dzięki temu przysłużycie się swojemu narządowi wzroku. Oba produkty zawierają w sobie bowiem bardzo dużo karotenoidów, które zapobiegają wielu chorobom oczu. Ich prawidłowa dawka w organizmie zmniejsza chociażby ryzyko wystąpienia zaćmy aż o 27 procent.
Jajka ze szpinakiem można podać w formie sadzonego. Do jego przygotowania nada się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Wystarczy podsmażyć go z czosnkiem, a następnie wbić na patelnię jajko. Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne.
Co jeszcze warto połączyć w swojej diecie z jajkami?
Ciekawe właściwości wykazują jajka w połączeniu ze szparagami. Oba składniki stanowią bogate źródło folianów, czyli witaminy B9. Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej niedobór może powodować anemię. Ponadto foliany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jak skutecznie połączyć jajka ze szparagami? Można z nich przygotować sycąca sałatkę. Do tych składników wystarczy dodać takie produkty, jak sałata, natka pietruszki i oliwa z oliwek. Wszystkie smaki dobrze scali odrobina tartego parmezanu.
Dziki łosoś w połączeniu z jajkami stanowi bogate źródło selenu. Tego składnika zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Niedobór zaburza prawidłową pracę tarczycy, prowadząc nawet do jej niedoczynności. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wpływa na obniżenie nastroju.
Z jajka i wędzonego na zimno łososia można przyrządzić zdrową kanapkę. Połączenie sprawdzi się także przy sałatce oraz omlecie. Posiłek można zjeść na sycące śniadanie lub lunch w ciągu dnia. A Wy które zdrowe połączenie z jajkami wypróbujecie jako pierwsze? Sprawdzony przepis na tatara znajdziecie u Anny Lewandowskiej. Pożywny omlet na modłę francuską zapewni wyśmienity początek dnia.

Źródło: YouTube Dr Bartek KRÓTKO





































