Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

lepienie pierogów
canva/kaileemandelphotos

Pierogi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw. Mimo to wciąż zdarzają się problemy z ich przygotowaniem. Najczęstszym jest ich rozpadanie się. Podpowiadamy jak temu zapobiec.

Chcielibyście przygotować pierogi w domu, lecz obawiacie się, że wam się rozpadną? A może już się na to skusiliście i podczas gotowania potrawy cały farsz wypłynął? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, czytajcie dalej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować pierogi, które się nie rozpadają

Pierogi mogą rozpadać się zarówno podczas gotowania, jak i jeszcze w trakcie ich lepienia. Cały proces ich przygotowywania może stać się niezwykle trudny, jeśli nie zwrócimy uwagi na kilka istotnych szczegółów.

Częstą przyczyną rozpadania się pierogów jest zbyt duża ilość mąki, zastosowana do podsypywania ciasta. Spory jej dodatek powoduje, że nie chce ono się kleić, a w konsekwencji jego brzegi rozłączają się w procesie gotowania.

Grube ciasto to kolejna przyczyna rozlepiania się pierogów. Nic dziwnego — takie ciasto jest sztywne, więc nie tylko niełatwo będzie je zlepić, ale też będzie bardzo podatne na zmiany otoczenia podczas gotowania. Wystarczy więc inne niewielkie niedopatrzenie i tragedia w postaci wypływającego farszu gotowa.

Skoro o farszu już mowa — pierogi rozpadają się także przez zbyt dużą jego ilość. Nawet bardzo elastyczne ciasto nie pomoże, jeśli wypakujemy je do granic możliwości. Dlatego upewnijmy się, że używana ilość farszu jest optymalna i postarajmy się, by był drobny. Wtedy zwiększymy swoją szansę na sukces.

Jeśli z kolei wrzucimy nasze pierogi na niedostatecznie rozgrzaną wodę — a należy je wkładać do wrzątku — także możemy przyczynić się do rozlepiania się ciasta. Zadzieje się tak dlatego, że nasiąknie ono wodą z garnka podczas jej doprowadzania do wrzenia.

Wypróbujcie koniecznie nasze pyszne przepisy na pierogi. Wasze serca z pewnością skradną te kresowe, wypełnione białym serem i kaszą gryczaną. Fanom faszerowanego ciasta na słodko do gustu powinny przypaść natomiast pierogi z truskawkami, twarogiem i startą cytryną.

pierogi na słodko
pierogi na słodko

Źródło zdjęcia: canva/SMarina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi Ciasto