Smakosze.pl
ciasto czekoladowe

canva/etorres69

Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

10 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie czekoladę? A ciasto czekoladowe? My też. Ostatnio odkryliśmy doskonały przepis na ten przysmak, którym chętnie się z wami podzielimy. Receptura jest zaskakująca, bo przewiduje dodatek octu. A wiecie, dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet? Bez obaw, wyjdą z tego same korzyści.

Ciasta czekoladowe potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli są miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera dodatek czekolady. Jednak to z dodatkiem kakao w niczym nie ustępuje mu smakiem. Wszak czekolada zawiera kakao. Dziś zdradzimy wam przepis na szybkie i smaczne ciasto czekoladowe z octem.

Kotlety mielone

Prosty patent na idealnie soczyste kotlety mielone bez dodatku cebuli

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

Choć połączenie ciasta z octem nie jest oczywiste, to jednak do niektórych ciast ocet rzeczywiście warto dodać. W cieście czekoladowym ocet sprawia, że staje się ono puszyste, sprężyste i wyjątkowo wilgotne.

Ocet w połączeniu z sodą oczyszczoną czy proszkiem do pieczenia potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami.

I jeszcze jedno — smak octu nie jest w cieście wyczuwalny. Ten kwas tak naprawdę robi swoje i wyparowuje niezauważony. Podobnie zresztą działa w ucieranej babce czy w bezach.

Przepis na ciasto czekoladowe z octem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki ciemnego kakao

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 łyżka granulowanej kawy rozpuszczalnej

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 łyżki octu spirytusowego

  • aromat waniliowy

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta

W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i sodę. W drugiej wodę, kawę, olej, ocet i aromat. Zmiksuj składniki suche z mokrymi.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Wierzch posyp grubo posiekaną czekoladą.

Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 45 minut. Przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasto czekoladowe, zajrzyj na naszą stronę. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pyszne ciasto czekoladowe. Sprawdź też, jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia.

ocet

ocet

Źródło zdjęcia: canva/new look casting

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kingaparuzel

Zapraszamy na nasz Instagram


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >