Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?
Rosół zna chyba każdy. Klasyczna zupa, która zazwyczaj podawana jest podczas niedzielnego obiadu zaraz przed kotletami schabowymi bądź mielonymi. Ten przejrzysty i lekko żółty wywar jest idealną bazą do wielu innych zup, sosów oraz galaret.
Aby rosół wyszedł idealnie, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest, chociażby obgotowanie mięsa przez 15 minut, wylanie wody, umycie go i kolejne zalanie zimną wodą. Tak przygotowane mięsiwo nie powinno wydzielać zbyt dużo szumowin.
Rosół z dodatkiem sosu sojowego
Sos sojowy dobrej jakości produkowany jest tylko z 3 składników: wody, ziarna zbóż oraz soja. Taka mieszanka ląduje w wielkich kadziach fermentacyjnych, gdzie drożdże i bakterie konsumują cukry i inne substancje, a następnie uszlachetniają sos, nadając mu charakterystycznego koloru, smaku oraz aromatu.
Dodanie go do rosołu zadziała w podobny sposób jak znana wszystkim maggi. Sos sojowy uwypukla głównie smak umami, a więc smak mięsny, który jest najważniejszym elementem mięsnego wywaru. Dodatkowym atutem może być poprawienie koloru, który staje się delikatnie głębszy i ciemniejszy.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.
Źródło: canva.com/macniak
Przepis na najlepszy rosół
Składniki:
600 g kurczaka (najlepiej w całości, ewentualnie udka i korpus)
600 g szpondru wołowego (może być tez łopatka)
3 większe marchewki
1 pietruszka
1 por
1/2 dużego selera
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
5 suszonych podgrzybków
6 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu
2-3 łyżeczki lubczyku
2 łyżki sosu sojowego
garść natki pietruszki
sól
Zacznij od oczyszczenia i krótkiego wygotowania mięsa. Po umyciu włóż je do docelowego garnka, zalej dużą ilością wody i gotujemy. Pamiętaj o ciągłym zbieraniu szumowin, które pomimo obgotowania, ciągle mogą się pojawić. Mięso gotuj przez 1,5 godziny.
Opal cebulę nad palnikiem. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę oraz selera. Czosnek obierz z otoczki, a z pora odetnij część z korzeniami. Do wywaru po 1,5 h gotowania dodaj suszone grzyby, sos sojowy, listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie, pieprz oraz warzywa. Ten etap gotowania trwa około 1 godziny.
Po ugotowaniu warto rosół przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu będzie bardziej klarowny. Z mięsa możesz zrobić farsz do pierogów czy krokietów. Wszystkie warzywa poza marchewką możesz wyjąć. Marchew pokrój w plasterki i podawaj wraz z zupą i makaronem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: